3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalDestituirea lui Trump a început cu încleștări

Destituirea lui Trump a început cu încleștări

 

Documentul stabileşte regulile generale ale procesului. Regulile propuse de McConnell amână orice eventuală depoziţie a martorilor până la o dată ulterioară şi oferă fiecărei părţi –Democraţii şi Casa Albă – un răgaz de trei zile pentru a-şi structura strategia pentru sau împotriva destituirii preşedintelui Trump, a mai scris Reuters, conform Agerpres. Democraţii consideră propunerea drept o încercare de grăbire a procesului, de a ascunde noi probe contra lui Donald Trump şi de a împiedica martorii să depună mărturie.

Rezoluţia a fost adoptată la primele ore ale zilei de miercuri (ora coastei de est a SUA), după 13 ore de dezbateri, cu 53 de voturi pentru şi 47 de voturi contra, care au respectat liniile celor două partide.

 

Totuşi, sub presiunea senatoarei republicane moderate Susan Collins, Mitch McConnell a făcut o schimbare de ultim moment a regulilor, extinzând de la două la trei zile durata alocată pledoariilor de deschidere.

Democrații au încercat să atragă republicani de partea lor

Într-o serie de voturi care s-au prelungit mult în noapte, senatorii democraţi au încercat să convingă cel puţin patru republicani să li se alăture pentru semnarea citaţiei pe numele şefului personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pentru a depune mărturie în faţa Senatului. Însă republicanii s-au raliat în jurul lui McConnell şi au respins propunerile democraţilor, cei 53 de senatori republicani votând contra şi cei 47 de senatori democraţi pentru.

Republicanii nu dau drumul la documente și la alte probe

Democraţii doresc să îi poată chestiona pe demnitari importanţi de la Casa Albă, precum şeful de cabinet al Casei Albe Mick Mulvaney şi fostul consilier în probleme de securitate naţională, John Bolton,.şi să obţină documente la care accesul unor membri ai Camerei Reprezentanţilor a fost blocat de Administraţia Trump în timp ce deputaţii americani anchetau afacerile lui Trump legate de Ucraina.

 

Riposta democrată

 

Liderul minorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, a denunţat ”o ruşine naţională” care răspunde, în opinia sa, voinţei preşedintelui Trump de a-şi ”ascunde” ”faptele rele”.

”Mergem de-andoaselea, un proces înainte de probe”, a tunat Adam Schiff, însărcinat să reprezinte acuzarea democraţilor, care denunţă un ”proces trucat”.

Liderul de la Casa Albă este pus sub două capete de acuzare, pentru putere şi pentru obstrucţionarea activităţii Congresului. Procesul de impeachment împotriva preşedintelui republican a fost iniţiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump este acuzat că le-a exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de Justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

 

Pricinile lui Trump

 

În opinia democraţilor, Donald Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă. Aflat în deplasare la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia, zilele trecute, miliardarul american a catalogat din nou acest proces drept o ”farsă” şio ”vânătoare de vrăjitoare”.

În oglindă, avocatul Casei Albe Pat Cipollone a răspuns că actul inculpării este ”nu doar ridicol, ci şi periculos pentru Republica noatră”. ”Este timpul să demareze” procesul ”pentru a putea pune capăt acestei mascarade ridicole”, a pledat el.

Este al treilea proces de destituire din istoria ţării, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă