Stațiunile de la Marea Neagră sunt un produs adresat aproape exclusiv românilor. De 25 de ani, toți responsabilii din domeniu afirmă că fac eforturi pentru a crește numărul celor care vin de peste hotare, al incoming-ului, cum spun specialiștii.
Tot de 25 de ani, încercările sunt soldate cu eșecuri. Deși există câteva vești bune, mai multe bătălii câștigate, războiul pare pierdut. În ultimii ani, totuși, există mai multe ast-fel de bătălii câștigate, pași mici pentru a aduce mai mulți turiști străini pe litoral. ”Acum trei ani, nu aveam niciun zbor de pe Tel-Aviv, nici picior de turist israelian. Am început cu un zbor pe săptămână, în sezon, și am ajuns, anul trecut, la trei zboruri pe săptămână. Acest lucru ne-a adus în 2016 un număr de 7.000 de israelieni, care ne-au adus încasări de circa 7 milioane de dolari. Israelienii sunt foarte buni consumatori de tot ce în-seamnă atracții turistice”, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Lito-ral-Delta Dunării. În 2016 vor fi patru zboruri pe săptămână.
Noutatea anului 2017 este că pe litoral vor sosi circa o mie de turiști din Liban. ”Anul trecut am avut 600 de libanezi, dar aterizau în Varna, Bulgaria. Noi avem hotelieri libanezi pe litoral, care și-au adus conaționalii. Pentru anul acesta am semnat însă contractul pentru un charter Beirut-Constanța. Vom vorbi, în această vară, despre prima mie de turiști libanezi.” Aceștia vor ateriza pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu și vor sosi în lunile iulie și august. Stațiunea aleasă este Mamaia.
Petreceri cu burlaci britanici
O altă piață externă atacată este cea a Angliei. De anul trecut, Mamaia se promovează acolo cu un concept: ”Mamaia Bachelor’s Parties”. Petrecerile pentru burlaci au prins destul de bine, după ce fostul primar a găsit de cuviință, sub ochii admirativi ai ALDD, să creeze postere cu domnișoare pozând lasciv, în costume de baie, în care domnii erau invitați la ”privitul păsărelelor” (”bird watching”). Pentru acest gen de campanie, Mazăre a fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. ”Mamaia este noul pol de distracție din Europa, noua Ibiza. Acest produs are mare succes. Zborurile de Londra sunt pline în proporție de 98%-99%. Nișa aceasta are adepții săi și produce venituri pentru Mamaia”, spune Corina Martin. Există discuții pentru a suplimenta cu încă o cursă zborurile spre Londra, la trei pe săptămână.
Dificila piață germană
Marele minus rămâne absența de pe litoral a turiștilor din Germania, cea mai mare piață europeană, care trimitea, în anii ‘80, circa 300.000 de turiști în Constanța. ”ALDD a plătit publicitatea în cataloagele unor tour-operatori germani, pe care îi curtăm pentru a avea un zbor charter din Germania anul viitor”, spune Corina Martin. Cel mai probabil, acest zbor va fi inaugurat în 2018 și va fi vorba despre o cursă spre Stuttgart (o altă alternativă ar fi Frankfurt, dar este mai puțin probabilă). Demersul este dificil, pentru că marii tour-operatori germani au mai adus turiști în Mamaia, dar au plecat mâncând pământul din cauza reclamațiilor făcute de beneficiari. Printre acestea se numărau prezența câinilor fără stăpân în stațiuni, zgomotul peste limita orară admisă, modul de funcționare a beach-barurilor, sezonul scurt, slaba pregătire a personalului.
OPȚIUNE. Belgieni, francezi, moldoveni
În acest an este atacată în continuare și pretențioasa piață din nordul Europei. De 25 de ani există eforturi din partea unei românce stabilite în Belgia de a duce străini din Benelux în Constanța. Anul acesta va exista un charter. Tot din acest an va exista și o cursă aeriană Constanța-Paris, care deschide o poartă spre piața franceză. Francezii vin pe litoral, dar mai mult individual, și nu pentru distracție, ca englezii, ci pentru tratamente balneo, în Techirghiol sau în stațiunile din sud. În 2017 sunt așteptați, la fel ca anul trecut, și turiști din Republica Moldova.