12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta s-a răzgândit în ceea ce priveşte numirea Ecaterinei Andronescu la...

Victor Ponta s-a răzgândit în ceea ce priveşte numirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei

Update: Ponta a trimis la Administraţia Prezidenţială doar numirea lui Puiu Haşotti pentru postul de ministru al Culturii. Liviu Pop va rămâne ministru la Educaţie până la finalizarea examenului de bacalaureat.

 

Ultimii doi miniştri propuşi de premierul Victor Ponta – Ecaterina Andronescu la Educaţie şi Puiu Haşotti la Cultură – n-au scăpat de acuzaţii de incompatibilitate, conflict de interese şi greşeli în CV.

Ecaterina Andronescu este a patra numire la portofoliul Educaţiei în mai puţin de
două luni.

Parlamentarul social-democrat are două procese cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Ea a fost declarată incompatibilă de către Curtea de Apel Bucureşti pentru că a ocupat în acelaşi timp funcţiile de rector, senator şi vicepreşedinte al PSD. Potrivit noii legi a Educaţiei, intrată anul trecut în vigoare, nu pot fi rectori persoane care ocupă o demnitate publică sau funcţii de conducere într-un partid politic. Andronescu a contestat decizia instanţei.

Pe de altă parte, aceeaşi Curte de Apel a respins în luna mai un raport al ANI privind un conflict de interese în cazul Ecaterinei Andronescu. Potrivit ANI, în 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat, în calitate de rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, o decizie prin care a fost desemnată manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere”. În baza acesteia, fostul ministru a încasat, în perioada octombrie 2009-aprilie 2011, adică după ce nu a mai fost ministru al Educaţiei, suma de 39.843 de lei.

ANI a trimis acest raport la instanţă în iunie 2011. În acel moment, Andronescu declara că până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei nu a luat nici un leu din proiectul cu fonduri structurale. ANI a declarat recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Bursier la „Fullbricht” sau „Fubright”, în loc de Fulbright

Noua numire de la Ministerul Culturii, portofoliu părăsit miercuri de Mircea Diaconu după ce a fost găsit incompatibil de Curtea de Apel în urma sesizării ANI, este Puiu Haşotti, senator PNL. La doar câteva ore de la anunţarea numelui său ca viitor ministru, presa a scris despre două greşeli din CV-ul său.

În CV-ul publicat pe site-ul Senatului, Haşotti scrie că a fost bursier „Fullbricht” la San Francisco State University în 1994. Numele corect al bursei este Fulbright. Puiu Haşotti a spus că şi-a publicat singur CV-ul pe site-ul Senatului, iar aceeaşi greşeală se regăseşte şi în CV-ul de pe site-ul PNL.

În schimb, pe site-ul „Asociaţiei pentru promovarea moştenirii culturale şi arheologiei experimentale ARCHEX”, organizaţie al cărei preşedinte de onoare este, în CV-ul lui Haşotti se arată că acesta are o bursă „Fubright” la San Francisco State University şi New York University.

Anul trecut, Haşotti a trezit suspiciunile Agenţiei Naţionale de Integritate din cauza diferenţei mari din declaraţia sa de avere între venituri şi sumele din conturi.   Text Box:  

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă