13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportScenariu ŞOCANT: Talpeş: În 13 iunie 1990, francezii au încercat să schimbe...

Scenariu ŞOCANT: Talpeş: În 13 iunie 1990, francezii au încercat să schimbe guvernul. Radu Câmpeanu urma să fie premier

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Ioan Talpeş, a declarat, recent, la Giga TV, că violenţele din iunie 1990 au fost provocate de agenţi străini, care îşi doreau să răstoarne guvernul de la Bucureşti să-l numească pe Radu Câmpeanu prim-ministru.

„În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai. Printre cei care au declanşat violenţele au fost agenţi ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat şi ruşii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întâmplat”, a declarat Ioan Talpeş.

De asemenea, fostul şef al SIE  a mai declarat la emisiunea „Turnul de Veghe” că Franţa era cea care avea interese să schimbe puterea politică din România. Francezii îşi doreau să îl instaleze în funcţia pe premier pe şeful liberalilor de atunci, Radu Câmpeanu. Mai mult, Talpeş a precizat că, la vremea respectivă,  Ion Iliescu „nu avea nici o autoritate”.

Fostul preşedinte al SIE a mai spus că adevărul despre evenimentele din 13-15 iunie se va afla peste 50 de ani, „când se vor deschide arhivele altora”.

În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, forţele de poliţie au intrat cu brutalitate în Piaţa Universităţii, lovind şi arestând protestatarii aflaţi în corturi. În sprijinul autorităţilor, au venit a doua zi şi zeci de mii de mineri, la apelul preşedintelui Ion Iliescu. Conform datelor oficiale, în urma violenţelor din 13-15 iunie 1990, au fost ucise şase persoane, iar alte 746 au fost rănite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă