Pavel Năstase a ocupat funcția de director general al Institutului Național al Administrației în timpul Guvernului Năstase şi a fost anchetat penal în 2006, fiind suspectat de deturnare de fonduri Phare din programe de preaderare la UE și de dispariția unor diplome și certificate de absolvire de la acest institut.
Institutul Național al Administrației (INA) a fost înființat cu bani comunitari, în 2002, în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, și era destinat pregătirii și perfecționării funcționarilor publici. Toți funcționarii publici urmau a trece prin programele de pregătire ale INA. Scopul era buna guvernare, implementarea transparenței instituționale și combaterea corupției.
În mod bizar, în calitatea sa de director general al INA în perioada 2002-2005, Pavel Năstase și colaboratorii săi ar fi folosit fondurile nelegal, iar diplomele și certificatele de absolvire ar fi fost înregistrate ca „materiale consumabile“, potrivit unei note a Corpului de Control al Internelor din 2006. Prejudiciul estimat era de peste 12 milioane de euro.
Cum se clasează un dosar
Anchetarea fraudelor de la INA s-a declanșat în 2005, în urma plângerilor lui Bogdan Drăghici, directorul adjunct al institutului. Verificările au fost ordonate de ministrul Administrației și Internelor de atunci, Vasile Blaga. În 2006, Corpul de Control de la MAI a constatat fraudele foștilor directori generali de la INA Pavel Năstase (fraude presupus a fi fost comise în perioada august 2002-ianuarie 2005), Viorel Coifan (fraude presupus a fi fost comise în perioada februarie-septembrie 2005) și Adrian Bă- dila (fraude presupus a fi fost comise în perioada 17 septembrie 2005 – 20 iunie 2006). A fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, deși valoarea prejudiciului de peste 12 milioane de euro și faptul că era vorba și de bani comunitari din trei programe PHARE impuneau sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. Dosarul nu a rămas la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, a fost pasat Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 al Capitalei, care a lăsat dosarul în urmărirea polițiștilor de la Secția 17 Poliție. Adică, un agent de Poliție trebuia să ancheteze un ditamai fost direct general al INA pe care, poate, l-a avut ca profesor la cursurile de administrație publică locală. „România liberă“ a dezvă- luit fraudele de la INA încă din 2007 și a încercat să urmărească traseul dosarului penal. Am descoperit dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 al Capitalei. Denisa Cristodor, adjunctul primului procuror de la această unitate de parchet, ne-a declarat atunci că dosarul a fost trimis la Secția 17 Poliție “spre competentă soluționare“. În mod bizar, la Poliție am pierdut urma dosarului. Ne-a luminat, zilele trecute, însuși ministrul Educației, Pavel Năstase, care ne-a spus că dosarul a fost închis la Secția 17 Poliție din Capitală deoarece polițistul anchetator nu ar fi găsit culpe penale.
Angajări ilegale, contracte fără licitaţii
Potrivit notei de control, foștii directori Pavel Năstase, Viorel Coifan și Adrian Bădilă ar fi dispus abuziv angajarea a 56 de persoane ca experți colaboratori, de- și aceste posturi nu figurau în organigrama INA. Prin salariile acordate acestora, INA a fost prejudiciată cu aproape 300.000 de lei noi. Verificările MAI au mai stabilit că numai fostul director general Pavel Nastase ar fi dispus ilegal să fie plătiți 345 de formatori cu peste 611.000 lei noi. În total, cei trei foști directori au plătit, cu încălcarea disciplinei fi- nanciare, 508 formatori cu peste 869.000 de lei noi. Abuzuri ar fi fost comise și prin plătirea unor profesori formatori, remunerați cu ora, la tarife mult prea mari față de cele prevăzute de lege. Potrivit inspectorilor MAI, 64 de formatori au băgat ilegal în buzunar circa 16.000 de lei noi. Un alt mod de devalizare a bugetelor INA ar fi fost reprezentat și de încheierea unor contracte și prestări servicii cu firme, fundații, asociații sau chiar persoane fizice. Printre firmele care ar fi beneficiat de contracte cu INA (fără aprobarea Consiliului Științific, așa cum prevede legea) erau enumerate Miraur SRL, Anarom Consult SRL, Pozite Consulting Associates SRL, Delta Planing SRL etc. Cesiuni de drepturi de autor s-au făcut fără niciun fel de documente justificative, se mai susținea în nota de control a MAI.
Dispariţia diplomelor și certificatelor de absolvire
Inspectorii MAI au mai descoperit haos în evidența diplomelor și a certificatelor de absolvire. S-a constatat lipsa a 711 cotoare de la certificatele eliberate. De asemenea, în nota de control a MAI s-a consemnat dispari- ția a 320 de diplome și a 559 de certificate de absolvire a programelor de specializare ale funcționarilor publici. În mod inexplicabil, diplomele și certificatele au fost înregistrate și distribuite ca materiale consumabile, fără a se ține evidența lor pe serii și numere, așa cum impune legea. Pentru aceste nereguli au fost găsiți responsabili foștii directori Pavel Năstase (acum ministru al Educației), Bădilă și Coifan și fostul secretar general al INA, Dumitru Maxim. Se pune întrebarea legitimă: dacă la INA nu a reușit să țină ordine în eliberarea diplomelor, cum va reuși Pavel Năstase să gestioneze inclusiv diplomele academice?
Cine este Pavel Năstase
Profesor la Academia de Studii Economice, Pavel Năstase și-a trecut în CV 60 articole și studii, dintre care numai două sunt considerate relevante de către comunitatea știinţifică, dezvăluia România liberă la momentul numirii sale ca ministru al Educaţiei. Potrivit specialiștilor consultaţi de către România liberă, omul care a fost numit la Educaţie nu se ridică, din punct de vedere știinţific, la rangul de profesor universitar. În plus, deși susţine că a participat la șase conferinţe știinţifice internaţionale, Pavel Năstase pare să aibă probleme cu limba engleză. Potrivit propriului CV, ministrul propus este doar la nivelul de înţelegere B1 (intermediar) în ceea ce privește ascultarea. Pavel Năstase a fost rector al ASE în perioada 2012-2014. În această calitate, el a admis revenirea la catedră a lui Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc), după eliberarea din arestul preventiv. Hrebenciuc jr. și-a recunoscut faptele de corupţie în faţa judecătorilor.
ACUZAȚII. Experţii PHARE, sfidaţi
Foștii directori ai INA, printre care și actualul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, ar fi încălcat până și înţelegerile cu experţii PHARE, potrivit acuzatorilor. Institutul avea obligaţia să plătească o echipă de formatori în limita a 176 de ore (cu 20 de euro pe oră), dar le-a plătit câte 216 ore pentru fiecare. Cele mai grave încălcări ale legii, potrivit notei de control a MAI, păreau a fi fost făcute în cadrul derulării programelor PHARE.
Cum se apără actualul ministru
Pavel Năstase ne-a confirmat că a fost cercetat penal pentru modul în care a condus și gestionat banii la Institutul Naţional al Administraţiei, dar a susţinut că nu era vinovat. “Mi s-a imputat că am plătit 23 de salariaţi, angajaţi temporar fără concurs. Ofiţerul de Poliţie a constatat că acuzaţia este falsă. El chiar mi-a spus că nu știe de ce am fost chemat la anchetă“, a declarat actualul demnitar pentru „România liberă“.