Dintre autorii francezi, Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry este un nume de care se leaga multe copilarii din lume. Nu de alta, dar cartea sa, „Micul Print”, a fost tradusa in 110 limbi si iubita de milioane de copii.
Acest lucru nu a fost strain nici de redactia Editurii Univers Enciclopedic care si-a notat in planul editorial 2017 sa publice o varianta plina de culoare a celebrei povesti, in categoria carti ilustrate pentru copii. De unde a izvorat ideea?
Un sondaj-fulger, in toamna anului trecut, in randul cititorilor cu varste intre 20 si 50 de ani care au comandat carti prin telefon de pe site-ul universenciclopedic.ro, cu privire la cea mai indragita carte a copilariei (excluzand raspunsurile care indicau titluri deja prezente pe site-ul Univers Enciclopedic), a desemnat „Micul Print” cu locul I. Astfel, editorii nu au mai stat pe ganduri si au achizitionat imediat drepturile de autor pentru a raspunde dorintei celor care le indragesc volumele. Asa a aparut cea mai noua varianta a povestii micului visitor disponibila in Romania.
De la Editura Univers Enciclopedic am mai aflat si ca micii cititori sunt foarte receptivi, cand vine vorba despre carti de povesti ilustrate pentru copii, la aventurile unor personaje noi, deopotriva cu cele clasice, precum Alba-ca-Zapada, Sindbad Marinarul, Vrajitorul din Oz etc. Si ca sa fie si mai usor de ajuns pe noptierele juniorilor, in categoria carti ilustrate pentru copii, titlurile sunt prezentate atat individual, cat si sub forma unor pachete promo.
Revenind la „Micul Print” si la, poate, autorul cu cel mai lung nume, merita sa iti spunem ca – pe scurt – Antoine de Saint-Exupéry a fost romancier, eseist si reporter francez, dar si pilot de avion, meserie care i-a cauzat moartea, in 1944, la doar un an dupa publicarea cartii. In 2003, pe fundul Marii Mediterane, in dreptul Marsiliei, au fost scoase la suprafata fragmentele avionului cu care zburase pentru ultima data Saint-Exupéry.
Merita sa (re)citim oricand, indiferent de varsta, „Micul Print”, ca sa ne amintim ca pentru a fi fericit „ajunge sa te gandesti ca undeva, printre milioane de stele, exista fiinta iubita“.