14.5 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSportPonta l-a numit consilier pe probleme de romi pe Damian Drăghici

Ponta l-a numit consilier pe probleme de romi pe Damian Drăghici

Premierul Victor Ponta l-a numit marţi pe Damian Drăghici în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru pe problema romilor, potrivit unui comunicat trimis de Guvernul României. De asemenea, Ponta a semnat deciziile prin care medicul Ioan Lascăr şi deputatul PSD Mircea-Gheorghe Draghici îi devin consilieri onorifici, neremuneraţi, informează Guvernul, citat de Realitatea.net.

„Ca o confirmare a preocupării permanente a Guvernului în ceea ce priveşte incluziunea socială a cetăţenilor români de etnie roma, primul-ministru Victor Ponta l-a numit astăzi, 12 iunie a.c, pe Damian Draghici în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru pe problemele romilor”, se arată în comunicat.

Guvernul informează şi în legătură cu o serie de măsuri ale autorităţilor în ceea ce priveşte romii din Baia Mare. ,,Având în vedere situaţia creată de mutarea cetăţenilor români de etnie roma din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clădiri ale societăţii comerciale Cuprom, Guvernul Romaniei, prin Agenţia Naţională pentru Romi a iniţiat, încă de săptămâna trecută, o serie de demersuri care vizează soluţionarea acestei probleme Astfel, pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocati din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentanţii ANR de la nivel local au monitorizat situaţia de la faţa locului, vizitând clădirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, aceştia au purtat discuţii cu membrii familiilor de romi şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale – Direcţia de Asistenţă Socială Baia Mare”, mai scrie în document. Pe baza acestui raport preşedintele ANR a înaintat o plângere împotriva primarului Cătălin Cherecheş şi a CL al municipiului Baia Mare.

,,Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, preşedintele ANR a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheş şi a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză şi pronunţarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autorităţilor locale băimărene”, se relatează în comunicatul de presă. În plângerea depusă, preşedintele ANR semnalează faptul că cetăţenii romi din zona Craia constituie un grup vulnerabil ca urmare a ,,stigmatizării” acestora de către societate.

,,În plângerea înaintată CNCD, preşedintele ANR atrage atenţia asupra faptului că cetăţenii de etnie roma din zona Craica (Baia Mare) constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizării şi stigmatizării acestora de către societate”, se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

,,Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spaţiu care a fost utilizat în trecut pentru activităţi industriale şi care nu a fost decontaminat şi transformat în spaţiu destinat locuirii constituie o formă de tratament diferenţiat pe criteriul etniei, care încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fără existenţa unei strategii şi fără o consultare prealabilă a celor vizaţi consitutie un abuz şi o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, se menţionează în documentul amintit.

Reprezentanţii ANR au întocmit o serie de recomandări menite să răspundă nevoilor cetăţenilor romi. ,,În acest sens, reprezentanţii locali ai ANR au întocmit o serie de recomandări menite să răspunda nevoilor comunităţii de romi din Baia Mare. Astfel, experţii ANR propun includerea unui proiect pilot dedicat romilor în Planul de dezvoltare locala. Proiectul pilot trebuie sa cuprinda masuri educaţionale, ocupaţionale, de sănătate publică, dezvoltare comunitara şi desegregare, urmând a fi sprijinit de autorităţile centrale, regionale şi locale”, se precizează în comunicatul de presă.

ANR recomandă alocarea unui fond din bugetul local în vederea absorbţiei fondurilor europene dedicate dezvoltării teritoriale. ,,De asemenea, ANR recomanda alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea Primăriei şi a Consiliului Local în vederea absorbţiei fondurilor europene dedicate dezvoltării teriotoriale cu accent pe incluziunea socială. Alte acţiuni vizează asigurarea transportului în comun şi a transportului copiilor la şcoala, asistenţei medicale primare permanente şi a accesului la utilităţi”, se arată în comunicatul de presă.

 

Cele mai citite

Înmormântare impresionantă pentru tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania

Aysenur Ezgi Eygi, tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania pe 6 septembrie, a fost înmormântată ca o martiră sâmbătă în vestul Turciei, potrivit al-monitor.com. Sicriul,...

Nicolae Ciucă merge la Galați în zonele afectate de inundații

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, se află în drum spre Galaţi. El va ajunge în zonele afectate de inundaţii şi va petrece noaptea acolo, au...

Statele Unite mențin restricțiile privind rachetele cu rază lungă pentru Ucraina, în ciuda insistențelor Kievului

Administrația americană nu este pregătită să ridice restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei, chiar dacă Kievul solicită insistent permisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă