Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că acuzaţiile de corupţie aduse de procurorii DNA senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, fost PSD, nu sunt întemeiate şi l-a achitat. Mihăilescu fusese condamnat iniţial la un an de închisoare cu suspendare. Instanţa supremă mai este aşteptată să se pronunţe definitiv zilele acestea în alte două mari dosare în care importante personaje încearcă să scape de condamnările obţinute în prima instanţă.
Este vorba de dosarul instrumentat de procurorii DIICOT omului de afaceri Corneliu Iacobov, condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea societăţii RAFO Oneşti cu câteva milioane de euro, şi al generalului (r) Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre ale Armatei, condamnat iniţial la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
În cazul lui Mihăilescu şi Bădălan recursul declarat de procurori, dar şi de ei faţă de sentinţele instanţelor de fond s-a judecat chiar luni, 11 iunie, în timp ce la Iacobov pronun-ţarea verdictului final a fost amânată de pe 28 mai până pe 11 iunie.
În dosarul generalului Bădălan verdictul a fost amânat pentru 18 iunie.
Şerban Mihăilescu a contestat calitatea morală a denunţătorului Fănel Păvălache
Nu numai inculpaţii sunt nemulţumiţi de sentinţele iniţiale în dosarele Bădălan şi Şerban Mihăilescu, ci chiar şi procurorii anticorupţie care au făcut şi ei recurs. Astfel, în primă instanţă Şerban Mihăilescu, zis şi Micky Şpagă, a primit un an de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost acuzat de primirea ca foloase necuvenite a unor arme de vânătoare. La termenul de luni al procesului, Mihăilescu a dat o declaraţie în faţa celor cinci magistraţi în care predominant l-a discreditat pe denunţătorul Fănel Păvălache – cel de la care a primit armele, punând la îndoială calitatea morală a acestuia. Fănel Păvălache a fost consilier al lui Mihăilescu şi a fost prins în flagrant de procurorii fostului Parchet Naţional Anticorupţie când primea mită, el fiind ulterior condamnat definitiv pentru corupţie.
După această declaraţie, procurorul DNA a susţinut în faţa judecătorilor că la completul de trei al instanţei supreme au fost reţinute în mod greşit circumstanţe atenuante în sarcina fostului demnitar. DNA susţinea că o pedeapsă cu suspendare în cazul lui Mihăilescu nu poate constitui un avertisment suficient de serios atât pentru acesta, cât şi pentru alţi viitori demnitari tentaţi să cadă în plasa ilicitului penal. Pe cale de con-secinţă, DNA a cerut o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare pentru Şerban Mihăilescu.
Potrivit procurorului, circumstanţele nu trebuie să fie atenuante în cazul lui Mihăilescu, întrucât acesta s-a folosit de rangul înalt pe care-l deţinea pentru a cere armele, cu titlu de folos necuvenit, de la denunţătorul Fănel Păvălache.
Într-un final, completul condus de vicepreşedintele Curţii Supreme, Rodica Aida Popa, a respins toate susţinerile DNA şi a decis că în cazul lui Şerban Mihăilescu nu există nici o faptă penală.
DNA vrea cinci ani de închisoare şi degradare militară pentru Eugen Bădălan
În cazul fostului comandant al Statului Major al Forţelor Terestre, procurorii DNA au cerut luni Completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie schimbarea sentinţei de patru ani de închisoare cu suspendare dată lui Eugen Bădălan şi celorlalţi inculpaţi judecaţi alături de el pentru înstrăinarea unor bunuri ale Armatei într-o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
La termenul de luni al procesului, procurorul DNA a arătat că instanţa inferioară, respectiv completul de trei judecători, a individualizat şi a stabilit greşit pedepsele cu suspendare în cazul celor şase inculpaţi, subliniind că, în raport de gravitatea faptelor pe care le-au comis şi de prejudiciul creat, pedepsele acestora trebuie să fie mai mari şi aplicate cu regim de detenţie. Totodată, procurorul a cerut instanţei degradarea militară a acestora.
Instanţa supremă a decis, în fond, pe lângă condamnarea penală, ca pe latură civilă inculpaţii să plătească către bugetul de stat în total peste patru milioane de lei. Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT) în perioada 2000-2004, şi Popescu, comandant al SMFT între 1997 şi 2000, au fost trimişi în judecată în decembrie 2007, alături de alte patru cadre militare.