Aseară, milioane de români au urmărit cu sufletul la gură finala concursului de gătit „MasterChef”, însă puţini ştiu că emisiunile culinare- cu sfaturi sau de tip concurs- au început să fie populare prin anii 1940.
„Îmi place să mănânc”
În 30 iunie 1946, americanii s-au uitat pentru prima oară la o emisiune de gătit. Difuzată de postul NBC, emisiunea „I love to eat” („Îmi place să mănânc”), era găzduită de bucătarul James Beard. La început, emisiunea dura 15 minute şi ulterior, a fost prelungită la 40 de minute. În 1947, show-ul a fost anulat.
Totuşi, emisiunile de gătit au devenit extrem de populare în rândul telespectatorilor, odată cu aducerea pe micul ecran a bucătăresei Julia Child. După ce ea a publicat, în 1961, cartea de bucate „Mastering the Art of French Cooking” (Arta de a găti franţuzeşte), a primit oferta de a fi gazda unei emisiune televizate, „The French Chef”. Emisiunea a fost transmisă din 11 februarie 1963 până în 1973. Ea a apărut în multe alte emisiuni de gătit şi a scris mai multe cărţi- memorii şi cărţi de bucate, iar filmul „Julie şi Julia” a readus-o în atenţia publică, în 2010. Julia Child a murit în 2004, la 91 de ani, în California.
Formatul MasterChef, răspândit în 35 de ţări
Emisiunile de gătit au trecut la următorul nivel când regizorul şi producătorul britanic Francis George „Franc” Roddam a creat emisiunea-concurs „MasterChef”, în 1990. Iniţial, emisiunea dura 30 de minute, ulterior, a fost prelungită cu 60 de minute. A fost difuzată neîntrerupt până în 2001, apoi a fost reluată în 2005, pe BBC One şi BBC Two. Formatul iniţial prevedea competiţii între diferite tipuri de bucătari: pentru profesionişti- „MasterChef: The Professionals”, pentru celebrităţi- „Celebrity MasterChef”, iar, pentru copii- „Junior MasterChef” (creată în 1994). Numai în Marea Britanie, anual, în competiţie, se înscriu aproximativ 20.000 oameni.
În prezent, formatul „MasterChef” a fost preluat în aproximativ 35 de ţări, pe cinci continente (Asia, America, Africa, Europa şi Australia).
România: Primul „masterchef” are 23 de ani
La noi în ţară, formatul emisiunii-concurs „MasterChef” a fost cumpărat de postul comercial PROTV, de la compania Shine International şi promitea să fie o emisiune care să revoluţioneze concursurile de gătit. De la lansarea emisiunii, în 20 martie, show-ul a adunat, săptămânal, peste un million de telespectatori. La preselecţii s-au înscris aproximativ 2.000 de oameni, din care au rămas în concurs 50. Ei şi-au măsurat măiestria şi au învăţat trucuri culinare, reţete complexe şi gătitul sub presiune de la bucătarii profesionişti Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea şi Florin Dumitrescu, pe parcursul a douăsprezece săptămâni de concurs.
Miercuri seara, s-au înfruntat patru concurenţi pentru premiul pus în joc, de 50.000 euro. Petru Buiucă, office manager la un birou de arhitectură, Alexandru Petricean, care şi-a dat demisia din publicitate, pentru a se putea concentra asupra emisiunii, Bogdan Alexandrescu, assistant manager şi Mimi Nicolae, directoarea unei firme de transport. Ei s-au duelat în reţete savuroase pe gustul vedetelor preferate, apoi au răspuns provocării de a găti un preparat care să se bazeze pe ouă, iar proba de foc a fost reproducerea unor farfurii create de trei mari bucătari. În cele din urmă, Petru şi Mimi au fost invitaţi să gătească un preparat care să-i reprezinte.
Câştigătorul, Petru Buiucă, în vârstă de numai 23 de ani, a declarat că va folosi premiul de 50.000 de euro să-şi ajute familia. El a primit deja numeroase oferte de angajare în domeniul ospitalităţii.