9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialŞah la prim-procuror

Şah la prim-procuror

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a fost suspendat din funcţie, suspectat fiind că ar fi intervenit pe lângă procurorii DNA care o anchetau pe concubina sa într-un dosar de corupţie.

Membrii secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis suspendarea din funcţie a magistratului orădean Viorel Gavra, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. El este acuzat că s-a folosit de funcţia pe care o ocupa pentru a interveni pe lângă un alt procuror, care o ancheta pe concubina sa. Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, prezent la Cluj, unde a discutat cu magistraţii ardeleni despre implicaţiile noului Cod de procedură civilă, susţine că împotriva procurorului bihorean a început o cercetare disciplinară, nu penală, iar în această situaţie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis că este mai bine să îl suspende pe şeful parchetului orădean.

„M-am prezentat astăzi (miercuri – n.r.) la procesul care are loc la Consiliul Superior al Magistraturii şi am solicitat amânarea pentru studierea dosarului. În acel moment, reprezentantul Inspecţiei Judiciare a solicitat suspendarea mea din funcţie”, a declarat, pentru presa locală, Viorel Gavra.

Intervenţiile

Surse judiciare arată că Viorel Gavra ar fi intervenit pe lângă procurorii DNA Oradea care o anchetau pe concubina sa într-un dosar de corupţie, alături de o altă femeie. Procurorii anticorupţie ar fi sesizat CSM, care a început imediat cercetarea disciplinară a procurorului Viorel Gavra. „Dacă vor fi elemente care să arate că procurorul Gavra ar fi comis o infracţiune, va începe şi cercetarea penală”, au declarat surse judiciare.

Ele afirmă că totul a pornit după ce magistratul Viorel Gavra i-ar fi sugerat, direct şi prin intermediari care lucrează în sistemul judiciar, procurorului DNA, Ciprian Man, să disjungă ancheta în cazul concubinei sale, Mariana Gal. Femeia este acuzată de complicitate la trafic de influenţă. Viorel Gavra ar fi dorit disjungerea pe motiv de lipsă de probe. El i-a sugerat procurorului Ciprian Man să o trimită în judecată doar pe o altă inculpată, Rodica Mangra. Ulterior, Viorel Gavra i-ar fi sugerat magistratului de la DNA să o exonereze de vină şi pe Rodica Mangra, prietenă cu concubina sa.

Pentru că procurorul Ciprian Man nu s-a conformat „indicaţiilor preţioase”, Viorel Gavra ar fi apelat la alte persoane influente, ca să-l determine pe magistratul de la DNA să dea o soluţie în sensul celor dorite de şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Care sunt faptele

Concubina lui Viorel Gavra, Mariana Gal, a fost trimisă în judecată în luna februarie. În dosarul aflat pe rolul instanţelor bihorene, ea este acuzată că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă procurorul Viorel Gavra pentru a obţine o soluţie favorabilă asistentului notarial Daniel Ciuciu, acuzat de escrocherii imobiliare. În schimb, Rodica Mangra, care a fost arestată preventiv în luna ianuarie, i-ar fi cerut lui Ciuciu o garsonieră pentru ea, precum  şi suma de 20.000 de euro. Fiecare judecător care trebuia să se pronunţe în dosar ar fi urmat să primească suma de 5.000 euro, iar Mariana Gal ar fi urmat să primească, la rândul ei, suma de 5.000 euro. Presa locală, în special ziarul Bihoreanul, a scris despre conflictele dintre procurorii orădeni care lucrează la DNA şi şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.  Text Box:

Cele mai citite

UE face apel pentru „cea mai mare reţinere” după loviturile israeliene în Iran

Uniunea Europeană(UE) a lansat sâmbătă un apel tuturor părţilor să dea dovadă de 'cea mai mare reţinere' pentru a evita o 'escaladare incontrolabilă' în...

Schimbare de oră: 81 de trenuri vor staționa în noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă, iar un număr de 81 de trenuri ale tuturor...

Piața muncii încetinește, dar cererea pentru specialiști în 3 domenii cheie rămâne ridicată

Piața muncii a înregistrat o răcire semnificativă în prima jumătate a anului 2024, cu angajatorii fiind tot mai prudenți în privința recrutărilor. Potrivit datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă