9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialBNS schimbă macazul

BNS schimbă macazul

Sindicaliştii clujeni au decis să îl sprijine pe unul dintre candidaţii colegului lor de confederaţie, Mircia Giurgiu.

Liderii Blocului Naţional Sindical au semnat un protocol local de susţinere cu USL Cluj. Sindicaliştii din BNS au decis să îi susţină la alegerile din 10 iunie pe candidaţii Uniunii Social-Liberale. Preşedintele BNS Cluj, Nati Ariton, a declarat că obiectivul acestui protocol este crearea de noi locuri de muncă. „Noi am decis să îi susţinem pe liderii USL Cluj în alegerile locale, pentru că ne-am înşelat atunci când i-am susţinut pe ceilalţi, care au modificat Codul Muncii, care le este defavorabil salariaţilor”, a spus Nati Ariton.

Protocolul a fost semnat de liderul BNS Cluj, Nati Ariton, de preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, precum şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. Marius Nicoară, care este candidatul USL la Primărie, precum şi Horia Uioreanu, candidatul USL la Consiliul Judeţean, au promis că vor crea departamente pentru dialogul social în instituţiile pe care speră că le vor conduce. Horia Uioreanu a spus că aceste departamente se vor ocupa de relaţiile cu organizaţiile sindicale, cu cele ale pensionarilor şi cu alte categorii sociale. Reprezentanţii BNS Cluj au decis să îi susţină pe reprezentanţii USL, cu toate că unul dintre colegii lor din această confederaţie sindicală, Mircia Giurgiu, candidează ca independent la Primăria Cluj-Napoca.

În ciuda protocolului local de colaborare dintre USL şi BNS, preşedintele la nivel naţional al BNS, Dumitru Costin, a declarat că îl va susţine pe Mircia Giurgiu. În aceste condiţii, mulţi dintre membrii sindicatelor din BNS spun că nu ştiu dacă îi vor urma pe liderii locali sau vor vota după sfaturile lui Dumitru Costin. „Ştiam de intenţia celor din BNS Cluj de a-l susţine pe domnul Nicoară, pentru că am fost sunat de mai mulţi lideri ai sindicatelor afiliate BNS. Nu comentez decizia lor, însă este surprinzător că au făcut acest pas fără să fi existat o şedinţă a conducerii judeţene. Este decizia lor şi le-o respect, însă eu cred în continuare în şansele mele”, a spus Mircia Giurgiu.

Vocaţia „trădării”

BNS Cluj nu este la primul gest de acest fel. În anul 2004, înainte de alegerile locale, liderii acestei confederaţii sindicale au anunţat că îl susţin pe candidatul PSD la Primărie, Ioan Rus. Însă, între cele două tururi de scrutin, ei au decis să meargă pe mâna candidatului Alianţei PNL-PD, Emil Boc. În toamna anului 2004, BNS a schimbat din nou politica de alianţe, iar la alegerile de atunci i-a susţinut pe candidaţii PRM. În alegerile din anii 2007, 2008 şi 2009, BNS Cluj a mers pe mâna candidaţilor PDL. Parcursul sinuos al acestei confederaţii sindicale i-a făcut pe unii dintre foştii lor aliaţi să îi acuze de trădare. Printre aceştia s-au numărat actuali lideri ai PSD, care au fost părăsiţi de sindicaliştii din BNS în 2004.  

Vrea sprijinul sindicatelor

Candidaţii USL la Primărie, respectiv şefia Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară şi Horia Uioreanu, au apelat şi la sprijinul CNS Cartel Alfa. Ei au semnat un protocol de colaborare cu această confederaţie sindicală. Marius Nicoară a spus că argumentul cu care i-a convins pe liderii sindicali să îl susţină a fost reprezentat de miile de locuri de muncă ce au fost create în judeţul Cluj în perioada în care el a condus Consiliul Judeţean, adică în mandatul 2004 – 2008.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă