20.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialÎntreţinerea bateriilor cu plăcuţe ceramice

Întreţinerea bateriilor cu plăcuţe ceramice

Extrem de performante, bateriile cu plăcuţe ceramice s-au impus pe piaţa de profil datorită calităţilor pe care le posedă: au o durată mare de funcţionare şi nu necesită decât o întreţinere minimă pentru a fi protejate de impurităţile şi calcarul din apă.

 

În cazul în care se doreşte demontarea bateriei, este necesar mai întâi să se închidă apa. Se desface apoi capacul bateriei (A) folosind o şurubelniţă. Atenţie, în funcţie de modelul bateriei, acesta poate fi plasat fie deasupra, fie dedesubtul manetei de acţionare a apei. Cu ajutorul unei chei fixe se desface piuliţa (D), după care poate fi scos cartuşul bateriei (F) pentru a fi curăţat sau înlocuit, dacă este necesar. Montarea bateriei după curăţare sau schimbare se face la fel de uşor, cu condiţia să respectaţi modul corect de poziţionare a pieselor. Aşadar, se aşează cartuşul ceramic în corpul bateriei (K), având grijă ca ghidajul să fie corect poziţionat. Se strânge apoi piuliţa (D), dar fără a o înţepeni. Se fixează maneta prin înfiletarea şurubului, după care se montează capacul şi se deschid robineţii de apă. În funcţie de modelul bateriei, pot exista mici deosebiri de montaj al pieselor, însă principiul de bază e general valabil pentru bateriile monocomandă cu cartuş ceramic.

Întreţinerea cartuşului ceramic

Este o operaţie care trebuie realizată cu reguralitate, mai ales dacă apa de la robinet prezintă frecvent impurităţi, precum mici particule de rugină. În cazul în care o particulă solidă împiedică buna deschidere a discului, se poate induce o mică scurgere de apă. Pentru remedierea acestei situaţii sunt necesare demontarea mecanismului cu cartuş (descrisă mai sus) şi trecerea acestuia sub un jet de apă. În plus, pentru o mai uşoară manevrare a robinetului şi pentru reducerea frecării discurilor ceramice se recomandă ungerea lor cu un lubrifiant alimentar.

Întreţinerea corpului bateriei

Corpul bateriilor poate fi finisat cu un strat cromat sau colorat. În cazul curăţării bateriei, nu se recomandă folosirea produselor abrazive – lavete, perii sau detergenţi – care pot zgâria stratul de finisaj.

De asemenea, părţile din materiale plastice acrilice nu trebuie curăţate cu solvenţi acizi, cu detergenţi pe bază de alcool, solvenţi pentru îndepărtarea calcarului sau solvenţi pe bază de acid acetic.

Se recomandă curăţarea bateriilor cu apă şi săpun sau cu produse speciale pentru suprafeţe cromate. Pentru a se evita formarea calcarului este bine ca, după fiecare spălare, suprafaţa bateriei să se şteargă cu o bucată de pânză.

Nu uitaţi să desfaceţi periodic aeratorul (S) pentru a curăţa sita de depuneri. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 827. Voluntarii ruși din “Freedom of Russia Legion” donează echipament pentru armata Ucrainei

Cetățeni ruși care fac parte din gruparea "Freedom of Russia Legion" au prezentat o donație de echipamente militare care urmează să fie livrate armatei ucrainene. Evenimentul s-a...

Zeci de blocuri din Sectorul 3 rămân fără apă caldă în urma unei avarii la o conductă veche de peste 51 de ani

Din cauza unei avarii produsă pe Magistrala I Sud, care are o vechime de peste 51 de ani, zeci de blocuri din Sectorul 3...

O rețea uriașă de fraude online a fost anihilată în urma unei operațiuni globale

Cetăţeanul chinez Yunhe Wang a fost arestat pentru că ar fi fost creierul din spatele unei reţele uriaşe care a furat miliarde de dolari....
Ultima oră
Pe aceeași temă