-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCorlăţean: România şi-a respectat partea de înţelegere în acordul cu Siria, dar...

Corlăţean: România şi-a respectat partea de înţelegere în acordul cu Siria, dar acest stat, nu

Titus Corlăţean a declarat joi, după şedinţa privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, că statul român, prin demersurile sale, a respectat partea sa de înţelegere privind acordul cu Siria, în timp ce acest stat, nu, pentru că nu l-a ratificat, tratatul vizând extrădarea lui Haissam, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiţiei a declarat joi, răspunzând astfel unei întrebări a presei, că statul sirian nu a ratificat, la rândul său, acordul dintre cele două ţări, care viza posibilitatea extrădării lui Omar Haissam.

„Trebuie să ţineţi cont de un lucru peste care s-a trecut foarte uşor. România şi-a făcut datoria şi a ratificat acest acord. Din păcate, Siria nu l-a ratificat. Or, dacă nu e ratificat de Siria şi nu intră în vigoare, nu ai cum să-l aplici”, a declarat Titus Corlăţean.

Întrebat cu privire la acest acord şi la posibilitatea extrădării celui condamnat în România pentru terorism, ministrul Justiţiei a arătat că speră ca, până la urmă, solicitarea României să fie pusă în practică prin ratificarea acordului dintre cele două state.

„Această solicitare va trebui pusă în practică şi eu îmi exprim speranţa ca Justiţia să-şi spună cuvântul. Altfel spus, o hotărâre judecătorească care a condamnat o persoană pentru acte de terorism să vină în România, să fie extrădată şi să răspunde în faţa legii româneşti”, a precizat Corlăţean.

În final, demnitarul a arătat că în ultimele dezbateri pe subiectul Haissam şi acordul România-Siria „s-a ascuns un element extrem de important”, respectiv că acela că „un acord intră în vigoare când e ratificat de ambele părţi”.

În noiembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu declara că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, e un blocaj politic mai rău decât „corupţia lui Sorin Apostu”.

Şeful statului menţiona că, în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.

Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

În replică, Titus Corlăţean a respins „ferm” declaraţiile făcute de Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam.

Senatorul PSD a explicat atunci că la Comisia de Politică Externă au fost dezbătute, în două şedinţe, în mai şi iunie 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare. Potrivit lui Corlăţean, atât senatorii de la putere, cât şi cei din opoziţie, au căzut de acord că nu se impune începerea procedurilor de ratificare, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc, impunând inclusiv sancţiuni.

Corlăţean a mai afirmat că, pentru cazul Hayssam, există o convenţie de asistenţă juridică, înclusiv penală, între cele două state, convenţie semnată în 1978 şi aflată încă în vigoare.

În 24 aprilie 2012, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat Titus Corlăţean declara că a fost deblocată procedura de ratificare a acordurilor cu Siria, inclusiv cel privind extrădarea şi a cerut public declasificarea dosarului Omar Hayssam.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea şi a celui privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

Cele mai citite

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă