9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCum îşi împart politicienii sindicatele clujene

Cum îşi împart politicienii sindicatele clujene

BNS, precum şi o serie de sindicatele CNSLR-„Frăţia” ori CSDR, îl sprijină pe deputatul independent Mircia Giurgiu.

 

În plină campanie electorală, USL Cluj s-a pus bine cu sindicatele din filialal clujeană a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, printr-un parteneriat de colaborare, semnat miercuri, la sediul Cartel Alfa din oraşul de pe Someş. Preşedintele confederaţiei, Valentin Ilcaş, alături de candidaţii USL la primărie şi Consiliul Judeţean (CJ), Marius Nicoară, respectiv Horia Uioreanu, şi-au promis sprijin reciproc pe viitor, mai cu seamă dacă USL-ul va fi preferatul alegătorilor luna viitoare.

 

USL, singura opţiune

„Guvernul anterior nu a înţeles că e bine să colaborezi cu sindicatele, lucru ce a dus, de altfel, şi la căderea sa, pentru că lipsa de dialog duce la o separare totală de problemele ţării. Am hotărât să existe o transparenţă în actul decizional, o colaborare bună cu părţile implicate şi am discutat cu sindicatele pentru bunul mers al oraşului şi al judeţului. Acest protocol va aduce încă un pas spre victoria finală”, a declarat candidatul USL la preşedinţia CJ Cluj, Horia Uioreanu. Conform lui Valentin Ilcaş, USL-ul a fost singura formaţiune politică din Cluj dornică de a sta la discuţii cu reprezentanţii Cartel Alfa, astfel că sindicaliştii clujeni nu au avut de ales şi au semnat parteneriatul cu cei care vor să schimbe ordinea politică din capitala Transilvaniei. Înţelegerea de la Cluj este, însă, a doua de acest fel, pentru că primul protocol a fost semnat la Satu Mare, în urmă cu două săptămâni. În mod tradiţional, deşi pretinde că ar fi o confederaţie cu ideologie creştin-democrată, CNS Cartel Alfa a susţinut la Cluj Partidul Social-Democrat.

Sprijin BNS pentru Mircia Giurgiu

În schimb, o altă mare confede­raţie sindicală clujeană, Blocul Naţional Sindical (BNS), îl va susţine pe candidatul independent la Primărie, deputatul Mircia Giurgiu.

Sprijinul a fost anunţat, chiar la începutul campaniei electorale, de către preşedintele la nivel naţional al formaţiunii sindicale, Dumitru Costin. Mircia Giurgiu a fost preşedinte al BNS Cluj, dar şi secretar confederal al BNS la nivel naţional. De asemenea, el a fost, tot în cadrul aceste con­federaţii sindicale, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România şi lider al sindicatului din Imprimeria Ardealul din Cluj. Mircia Giurgiu nu beneficiază doar de sprijinul colegilor săi din BNS, ci şi de voturile mai multor sindicate din confede­raţii cum ar fi CSDR şi CNSLR-„Frăţia”. Sindicaliştii spun că îl vor susţine pe Mircia Giurgiu pentru că îi apreciază lupta pe care a dus-o împotriva noului Cod al Muncii, dar şi pentru faptul că, în calitate de parlamentar, a susţinut, prin interpelări şi iniţiative legislative, rezolvarea problemelor ridicate de sindicate.

Protocoale în trecut

În mod constant, în ultimele campanii electorale, politicienii au căutat să îşi atragă sprijinul sindicatelor. În mod curios, confederaţii care revendică principii creştin-democrate, cum ar fi CSDR şi CNS Cartel Alfa au susţin candidaţi de stânga, în timp ce, în mai multe rânduri, confederaţii cu ideologie social-democrată, cum ar fi CNSLR – „Frăţia” ori BNS au susţint formaţiuni de dreapta, cum ar fi PDL ori PNŢCD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă