14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Tăvălugul PSD distruge tot ce stă în calea lui. Marţea neagră a...

Tăvălugul PSD distruge tot ce stă în calea lui. Marţea neagră a ştiinţei din România: Fantoma Ministerului Cercetării decimează instituţii pentru îndepărtarea unor oameni pe considerente politice

Deşi nu are încă o structură care să îi permită funcționarea, ministrul Cercetării și Inovării a trecut la măcelărirea unor instituții din subordine, permițând, astfel, impostura academică și alocarea unor fonduri publice pe baza unor criterii relative.

Guvernul Grindeanu a decis să constituie Ministerul Cercetării și Inovării separat de Ministerul Educației. De atunci, profitând de faptul că dezbaterea se concentrează aproape exclusiv pe modificarea Codului Penal, în acest minister acţionează doar lipsa de transparență pentru îndepărtarea unor oameni pe considerente politice.

Astfel, Ministerul Cercetării – nou-înființat – are nevoie de o organigramă care să poată gestiona un buget de 2 miliarde de lei. Dar nu are. În acest moment, la peste o lună de la preluarea mandatului, nu au fost numiți secretari de stat.

Dacă accesezi pagina de Internet a instituţiei, afli că din conducere face parte un singur om, respectiv ministrul Șerban Constantin Valeca. Deciziile sunt însă transmise de Dan Popescu, care și-a primit însărcinarea prin “decizia numărul 89 din 16 ianuarie 2017 privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Dan Popescu din funcţia publică de secretar general la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive în funcţia publică vacantă de secretar general la Ministerul Cercetării şi Inovării”.

Nu există nici măcar o organigramă, iar asta se vede la secțiunea dedicată acestui capitol, care afişează doar „eroare 404”, specifică paginilor virtuale lipsă. Sentimentul de sat fără câini este completat de faptul că la singurul număr de telefon disponibil la secțiunea contact – 021.312.66.17 – nu răspunde nimeni, iar după câteva secunde intră faxul.

Am fost nevoiți să ajungem la Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană, pentru a afla că mai există un purtător de cuvânt în persoana doamnei Gabriela Catană, care ne-a confirmat că Ministerul nu are secretari de stat și nu este organizat. Sursele noastre susțin că, nici până în acest moment, nu s-a reușit separarea față de Ministerul Educației, iar cel al Inovației și Cercetării nu a preluat toate pârghiile de control și nici nu are personalul pentru a funcționa coerent.

Mandat oprit după un an

Pe fondul acestei lipse de transparențe, un singur om din minister operează fără niciun fel de consultare prealabilă o revoluție în domeniu. Secretarul general, Dan Popescu, nu a dorit să stea de vorbă cu „România liberă“, în pofida insistențelor noastre. În schimb, decapitează instituții.

Dan Popescu a semnat, în numele Ministerului Cercetării şi Inovării, mai multe scrisori identice în care a decis să supende activitatea Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare – CCCDI, Consiliul Național al Cercetării Științifice – CNCS, Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – CNECSDTI, Consiliul Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (CNTTI).

“Având în vedere schimbările efectuate în structura Guvernului, precum și deciziile necesar a fi luate pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse în Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului numărul 1/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, vă informăm că Ministerul Cercetării și Inovării urmează să emită ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia. În consecință, vă rugăm să dispuneți cele necesare pentru anularea ședințelor de lucru deja convocate”, se arată în scrisori.

Cum motivează? Politic, deoarece aceste organisme sunt entități profesionale apolitice.

Membrii a două dintre consiliile de mai sus (CNCS, CNECSDTI) au fost numiți în funcție prin ordin de ministru pentru un mandat de 4 ani. Numirea lor a fost făcută în baza unui amplu proces de consultare publică, având ca rezultat general creșterea incontestabilă a calității membrilor, prin prisma recunoașterii de care se bucură aceștia în comunitatea internațională, dar și prin prisma probității lor morale, arată comunitatea oamenilor de știință Ad-Astra.

CNCS asigură buna desfășurare a competițiilor de proiec-te de cercetare. CNECSDTI se ocupă de analiza fraudelor academice, mai puțin doctoratele. Cele două consilii au fost decapitate în noaptea în care Guvernul a anunțat că a adoptat ordonanțele care modifică Codul Penal. 

Guvernul ia de la academicieni și dă lui Iliescu și Meleșcanu

Bugetul Academiei Române va identic față de 2016. Iar în 2018, bugetul va fi mai mic cu 5%. Inițial, bugetul fantomaticei Academii a Oamenilor de Ştiinţă din România, din care fac parte, printre alţii, Ecaterina Andronescu, Ion Iliescu şi Teodor Meleşcanu, se păstrat la același nivel cu cel din 2016. În Parlament, el a crescut cu aproape 6% ajungând la 400.000 de lei. Până în 2020, bugetul AOSR va crește constant.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost înfiinţată în 1996, fiind iniţial o organizaţie neguvernamentală (ONG). Entitatea a devenit instituţie publică, finanţată de la bugetul public, în 2007. În 2015, academia a devenit ordonator de credite, după ce Parlamentul a aprobat un amendament iniţiat de Ecaterina Andronescu, membru fondator al instituţiei, potrivti news.ro. Bugetul cercetării a crescut pentru 2017 cu 1,25%, ajungând la 1,685 miliarde. El va cunoașteri scăderi importante în următorii 3 ani, în 2020 fiind de 1,68 miliarde. Această sumă va fi cu aproape 5% mai mică decât anul acesta. 

Cum se explică urgența

Ministerul Cercetării ne-a transmis un punct de vedere general referitor la motivația reorganizării  comisiilor de specialitate, deși noi doream să știm care a fost urgența acestor măsuri dat fiind faptul că nu au fost numiți nici măcar secretarii de stat.

“În conformitate cu prevederile Programului de Guvernare aprobat de Parlament, se solicită înscrierea de responsabilități suplimentare acestor comisii prin regulamentele de organizare. După aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare completate cu cerințe suplimentare, se va elabora și publica metodologia de selectare a membrilor comisiilor de specialitate prin consultarea Academiei Române și a academiilor de ramură, a Consiliului Național al Rectorilor, a Institutelor Naționale, iar după caz a mediului economic, vechii membri putând fi propuși în continuare”,  susține ministerul.

Perfect, ilogic. Prima oară desființăm și apoi ne gândim cum punem la loc.

Cine este Şerban Valeca

Ministrul Cercetării a trimis un CV abia la cererea „României libere“. Între 1992 și 2005 a fost director General la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni. Anterior, 15 ani fusese inginer în cadrul aceluiași institut. Din 2000 a fost deputat (un mandat) și senator (3 mandate). A fost ministru delegat pentru cercetare și președinte al Agenției Nucleare în mandatul de premier a lui Năstase.

Este membru al controversatei Academii a Oamenilor de Știință din România. A făcut cursuri la Colegiul Național de Apărare și la Institutul Diplomatic Român. Este coautor la peste 140 de rapoarte de cercetare la ICN Piteşti-Mioveni și a 40 de articole.

Cele mai citite

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă