9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCine a vrut să dea foc Casei Memoriale „Avram Iancu"?

Cine a vrut să dea foc Casei Memoriale „Avram Iancu”?

Casa în care a funcţionat cabinetul de avocat al eroului Revoluţiei de la 1848 a fost atacată cu cocktail-uri Molotov de către persoane încă neidentificate. Evenimentul vine în contextul declaraţiilor tot mai acide dintre autorităţile ungare şi române pe seama reînhumării rămăşiţelor scriitorului Jozsef Nyiro.

 

La mai mult de un an de când extremiştii maghiari au organizat „spânzurarea” lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, casa memorială a acestuia, aflată la Târgu-Mureş, a fost la un pas de a fi distrusă luni dimineaţă. Patru sticle incendiare au fost aruncate înspre podul clădirii, însă intervenţia rapidă a pompierilor a limitat pagubele incendiului la doar o grindă arsă, în condiţiile în care, la ora atacului, nu era nici o persoană înăuntru. Făptaşii nu au fost identificaţi încă, deşi poliţiştii au anunţat că există un cerc de suspecţi. „La Casa Memorială «Avram Iancu» din Târgu-Mureş, unde funcţionează şi asociaţia cu acelaşi nume, a avut loc, luni dimineaţă, un început de incendiu, stins rapid de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş. Poliţia a deschis o anchetă, după ce s-a găsit în pod o sticlă cu lichid, a cărui natură e deocamdată necunoscută, iar pe trotuar fragmente de sticlă, cioburi, probabil dintr-o altă sticlă. Urmează să examinăm natura lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Mureş, Livia Popa. În Casa Memorială „Avram Iancu” funcţionează şi o fundaţie care îi poartă numele eroului Revoluţiei de la 1848, însă luni dimineaţă a fost doar ultima tentativă de vandalizare a acesteia, dintr-un mai lung şir de provocări. În urmă cu mai mult timp, tot nişte persoane neidentificate au distrus drapelul României existent pe clădire, dar şi indicatoarele şi plăcuţele care îi informau pe turişti despre importanţa uneia dintre cele mai importante clădiri culturale din Ardeal.
Încercarea de incendiere a casei memoriale a lui Avram Iancu vine în contextul în care autorităţile române au interzis intrarea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale fascistului Jozsef Nyiro. Este vorba de un preot răspopit din Secuime, care s-a făcut remarcat prin atitudinea sa antiromânească şi antisemită, din perioada în care Transilvania de Nord a fost ocupată de unguri, ca urmare a Diktatului de la Viena. Nyiro s-a numărat printre intelectualii care au girat ideologic activitatea guvernului condus de Ferenc Szallasy, din timpul celui de-al doilea război mondial. Acest guvern este vinovat pentru deportarea evreilor din Transilvania de Nord şi din Ungaria în lagărele morţii din Auschwitz ori Bergen-Belsen. Reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Jozsef Nyiro a fost oprită pentru că ea nu ar fi avut caracterul unei ceremonii private. O serie de politicieni extremişti din Ungaria şi din Ţinutul Secuiesc ar fi vrut să transforme acest eveniment într-unul electoral. La înmormântare ar fi urmat să ia parte şi politicieni neofascişti din partidul Jobbik, dar şi extremişti din formaţiunea FIDESZ, a premierului Viktor Orban. De altfel, unii dintre liderii FIDESZ au declarat că românii ar fi barbari pentru că au împiedicat reînhumarea rămăşiţelor scriitorului Jozsef Nyiro.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă