3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportCCR a respins sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța 13, pe motiv că...

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța 13, pe motiv că actul normativ a fost abrogat. Dorneanu: Noi nu putem constata dacă a întrunit constituționalitatea. Nu am găsit elemente care să fi produs efecte juridice

UPDATE 15.15: Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța 13, pentru că textul era abrogat la data la care s-au pronunțat magistrații, a explicat Curtea, într-un comunicat remis redacției. CCR a mai reținut și că Avocatul Poporului era ”îndrituit să ridice o asemenea excepţie de neconstituţionalitate, chiar dacă numai unele dispoziţii din această ordonanţă de urgenţă erau în vigoare”. 

”Sub aspectul condiției de admisibilitate a excepţiei de neconstituţionalitate, Curtea a constatat că sunt supuse controlului de constituţionalitate şi legile sau ordonanţele ori dispoziţiile din legi sau din ordonanţe ale căror efecte juridice continuă să se producă şi după ieşirea lor din vigoare, în schimb, în privinţa excepţiei de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, actul normativ care formează obiectul acesteia trebuie să facă parte din fondul activ al legislaţiei la data pronunţării Curţii Constituţionale

Ulterior, însă, la data de 5 februarie 2017, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.13/2017 a fost abrogată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.14/2017. Prin urmare, la momentul pronunţării Curţii Constituţionale, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.13/2017 nu mai este în vigoare, drept pentru care, potrivit jurisprudenţei sale, Curtea nu are competenţa de a analiza pe fond excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului”, conform comunicatului Curții. 


14.01: Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat: „Verificând legalitatea, am constatat că Avocatul Poporului era îndreptățit să ne sesizeze, întrucât era în vigoare. Noi verificăm constituționalitatea legilor în vigoare. OUG 13 a fost abrogată. Din acest punct de vedere, noi nu putem constata dacă a întrunit constituționalitatea. În aceste condiții, am anulat contestația, întrucât ordonanța a devenit inadmisibilă”.

„Nu am găsit elemente care să fi produs efecte juridice”, a mai spus Dorneanu.

Întrebat cu privire la ce se va întâmpla dacă OUG 14 va fi respinsă de Parlament, Valer Dorneanu a răspuns: „S-ar putea ca OUG 14, care a abrogat 13, să fie și ea abrogată. Dacă cineva o va ataca, atunci cel care o va analiza va stabili toate efectele OUG 13. Corelațiile de acolo vor trebui făcute atunci. OUG 13 nu mai există în activul legislației”, a mai spus el.


13.51: CCR a rămas în pronunțare.


Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate, joi, începând cu ora 11.00, excepția de neconstituționalitate la OUG 13, prin care se modificau Codurile Penale, abrogată duminică. Contestația a fost depusă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Sesizarea se referă atât la forma OUG 13, cât şi la prevederile ei, fiind ridicate critici diferite faţă de cele ale CSM şi ale preşedintelui Iohannis, respinse miercuri de Curte.

Victor Ciorbea a anunțat, vineri, că atacă la Curtea Constituțională OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.

„Am primit aseară de la domnul procuror general în care mă roagă să iau în considerare niște critici constituționale întocmite de Parchetul General. Am avut în vedere și acest document, unele au fost preluate. După cum ați putut deduce, am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca, în câteva minute, spre CCR. Am avut în vedere mai multe aspecte. Mai întâi în legătură cu calitatea procesuală a Avocatului Poporului. Regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. Oricum, îi mulțumesc domnului președinte pentru precizarea făcută în legătură cu acest precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. În legătură cu criticile de neconstituționalitate, am reținut o primă critică ce vizează elemente extrinseci OUG – se referă la neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea acestei urgențe (…) Nu se justifică adoptarea de urgență”, a spus Avocatul Poporului.


 AVERTISMENT. Procurorul general al României îl învață pe Avocatul Poporului cum să atace la CCR ordonanțele care modifică Codul Penal

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică lui Ciorbea textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca pentru a avea succes la CCR.


 „Motivul fundamental pentru care am ridicat excepția este legat de lipsa urgenței și a caracterului excepțional, al situației și elementele intrinseci care vizează aspecte privitoare la abuzul de încredere”, a mai explicat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, la Parlament.

Miercuri, CCR a decis, miercuri, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă şi nici între Parlament şi guvern, în legătură cu adoptarea OUG 13, respingând astfel sesizările CSM şi a preşedintelui. Ele au fost făcute invocând conflictul juridic, având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă pot fi contestate pe fond, până la adoptarea lor de către Parlament, doar de către Avocatul Poporului.

Duminică, într-o ședință de Guvern, Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017, prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere tot duminică, zi în care a intrat şi în vigoare.


 LIVE VIDEO. CCR a respins sesizările depuse de Iohannis și CSM, la OUG 13. Curtea a constatat că nu există conflicte între puterea executivă, legislativă și judecătorească

 Curtea a constatat că nu a existat conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și Parlament, întrucât decizia Executivului de a adopta Ordonanța 13 nu poate fi calificată ca un act de arogare a unor puteri, atribuţii sau competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin Parlamentului. Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a exercitat o competenţă proprie, prevăzută în mod expres de prevederile art.115 din Legea fundamentală, a arătat CCR, într-un comunicat remis redacției.


Citiți și: PSD face un pas înapoi, dar nu se predă! OUG 13 a fost abrogată, însă poate fi pusă la loc, în legislație, prin Parlament. Nici Guvernul, nici ministrul Justiției NU și-au dat demisia. ANALIZĂ

Pasul înapoi făcut de puterea PSD-ALDE, după ce zile la rând sute de mii de români au protestat pe străzi: Guvernul Grindeanu a adoptat și publicat o ordonanță de urgență prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislației penale, îi salva pe politicienii cu funcții publice de răspunderea penală.


VIDEO. Președintele Iohannis, discurs în Parlament, pe tema controversatei OUG 13 și a protestelor: M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Replicile lui Tăriceanu și Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, un discurs în Parlament, în care a criticat alianța de guvernare PSD-ALDE, cât și modul în care Executivul și Legislativul își îndeplinesc îndatoririle.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă