Consilierul prezidenţial coordonator Cristian Diaconescu a declarat, joi seară, că nu s-a cerut punctul de vedere al Preşedinţiei în privinţa reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef în România, potrivit Agerpres.
„Nu ni s-a cerut punctul de vedere. Într-o astfel de situaţie, lucrurile în primul rând trebuie privite din perspectiva relaţiilor excelente pe care le avem cu Ungaria şi din perspectiva faptului că România este acreditată în acest moment cu un statut cât se poate de clar în ce priveşte protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale minorităţilor. Sigur, nu ştiu toate detaliile în legătură cu dialogul pe care MAE l-a purtat cu autorităţile de la Budapesta. În orice caz, nu cred că un radicalism într-o formă sau alta este ceea ce avem nevoie”, a afirmat Diaconescu, la B1 TV, întrebat dacă Preşedinţia a fost consultată în privinţa aducerii în ţară a osemintelor poetului maghiar.
Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită.
„MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyiro Jozsef în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941 – 1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist”, arată MAE într-un răspuns acordat, marţi, la solicitarea AGERPRES.
Ministerul punctează că în demersurile efectuate de o serie de organizaţii din România şi din străinătate au fost transmise mesaje clare privind dezacordul faţă de astfel de manifestări.
Pe 16 mai, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Târgu Mureş, că există dovezi potrivit cărora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reînhumat la Odorheiu Secuiesc în data de 27 mai, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici antiromân, nici antisemit.