Centrul de Cardiologie Intervenţională „Cardiolife”, al cărui cost se ridică la aproximativ un milion de euro, a fost inaugurat, ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Centrul deţine la ora actuală un laborator de angiografie şi cateterism cardiac, dotat cu un coronaroangiograf de ultimă generaţie, precum şi echipamente auxiliare necesare desfăşurării activităţii de cardiologie intervenţională la cele mai înalte standarde. În cadrul centrului, cei trei cardiologi intervenţionişti veniţi din Timişoara au la activ peste 15 ani de experienţă şi 30.000 de cazuri rezolvate, vor efectua proceduri diagnostice de angiografie coronariană şi periferică, dar mai ales o gamă completă de intervenţii cardiovasculare minim invazive terapeutice, precum angioplastii coronariene şi periferice cu implant de stent, denervare renală, implant de stimulatoare cardiace şi defribilatoare automate.
Beneficiarii vor fi pacienţii cu infarct miocardic acut, angină pectorală instabilă, cardiopatie ischemică cronică, boli carotidiene, hipertensiune arterială şi moarte subită cardiacă. Ca urmare, aceşti pacienţi vor putea beneficia de acum înainte de diagnostic şi tratament cardiologic intervenţional pe plan local, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în alte centre medicale. Departamentul va funcţiona ca un centru regional de boli cardiovasculare, având ca scop principal diagnosticarea şi tratamentul corect al pacienţilor cardiovasculari. Apariţia acestui serviciu de cardiologie intervenţională, au precizat reprezentanţii unităţii sanitare, este un eveniment extrem de important în ceea ce priveşte gama de servicii oferite de SCJU, pentru că această procedură este relativ nouă şi pe plan mondial şi face două lucruri.
„În primul rând, el pune un diagnostic foarte precis şi face terapie, începând de la a pune un stent, care înseamnă o arteră care este obturată şi la care se pune un dispozitiv care permite reluarea circulaţiei, până la injectarea de substanţe direct la nivelul miocardrului pentru a susţine funcţiile vitale. Această procedură este una dintre procedurile medicale care scade rata mortalităţii prin infarct, până la 80-90%, ceea ce reprezintă o speranţă de viaţă şi o îmbunătăţire a vieţii pacienţilor din întreaga Dobroge. Ca o premieră, amplasarea angiografului în apropierea UPU e un lucru bun. Este foarte important ca distanţa dintre Urgenţă şi centru să fie mică”, a declarat directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână.