3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialCu realism, despre PNL: mediocritate şi prudenţă excesivă. Mentalitatea USL a rămas!...

Cu realism, despre PNL: mediocritate şi prudenţă excesivă. Mentalitatea USL a rămas! | OPINIE

PNL a ratat, din nou, ocazia de a fi liderul opoziţiei la forţele răului care au pus mâna pe România. Da, partidul a acţionat corect, ca după manualul opozantului mic-mijlociu: a protestat verbal şi în scris, a depus o moţiune de cenzură şi, la final, chiar a şi votat-o!

Mai poţi să le reproşezi ceva?

Dar, să fim serioşi şi să recunoaştem că PNL nu i-a ajutat cu nimic pe sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă. Cu câteva excepţii, nomenklatura partidului s-a ţinut departe de proteste, semnalând astfel către PSD că, în adâncul sufletului, îşi doreşte o graţiere colectivă şi masacrarea Codului Penal.

Vă invit să urmăriţi paginile de Facebook ale unor lideri liberali precum Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Mihai Voicu, Eugen Nicolaescu sau Cristian Buşoi. În cel mai bun caz, veţi găsi câteva declaraţii goale, scrise într-o limbă de lemn care nu convinge pe nimeni.

A fost o diferenţă ca de la cer la pământ între modul activ în care s-a bătut doamna Raluca Turcan şi ceea ce a făcut senatorul Daniel Zamfir, un abonat al Antenei 3, care l-a turnat pe preşedintele unei bănci pentru că s-a amestecat printre manifestanţi.

Urmare a turnătoriei securist-indignate a senatorului Zamfir, PSD a cerut SRI să ancheteze implicarea companiilor multinaţionale în protestele din Piaţa Victoriei.

După alegerile locale şi parlamentare, în PNL au apărut câteva personaje interesante, diferite de vechii baroni uselizaţi. Am avut o vreme iluzia că vor putea schimba direcţia partidului. Iluzii deşarte, din păcate!

Nu există suflu, nu există pasiune, nu există dorinţă de schimbare.

Desigur că PNL este diferit de hoarda barbară care a pus mâna pe România şi se comportă ca într-o ţară ocupată. Însă pretenţiile românilor, în anul 2017, după zece ani de la intrarea în spaţiul UE, sunt mult mai mari.

Ce ne făceam dacă sutele de mii de cetăţeni aflaţi în stradă reuşeau să dea jos guvernul PSD şi ajungeam la alegeri anticipate?

Iar defila PNL cu vechii tovarăşi uselişti ai lui Ponta şi ne cerea votul doar fiindcă e un pic diferit de PSD şi îl susţine pe preşedintele Iohannis?

Şi, fiindcă a venit vorba de acest preşedinte, să fim realişti: da, a fost diferit de personajul introvertit, arogant şi indiferent din anii 2015 şi 2016. Dar Iohannis a rămas excesiv de prudent şi conformist.

Ameninţarea suspendării îmi pare că îl sperie.

Ştiţi ce ar fi făcut un preşedinte curajos şi activ? S-ar fi suit în maşină şi într-o seară ar fi fost la Odobeşti, în fieful baronului Marian Oprişan, susţinându-l pe unicul protestatar din acea localitate – protestatar care fost amendat de poliţia locală şi dat în judecată de către primarul PSD. În altă zi s-ar fi dus la Urziceni. Apoi la Alexandria.

Pentru a-i sprijini astfel pe protestatarii din oraşele mici, nişte eroi anonimi, care au îndrăznit să se bată cu atotputernicii baroni locali.

Dar Klaus Iohannis nu a îndrăznit să iasă dintr-un scenariu călduţ scris de consultanţii săi, iar contribuţia sa la victoria de etapă împotriva regimului infractorului Dragnea a fost modestă.

Situaţia se va complica pentru PNL în următoarele luni. Tot mai mulţi lideri vor dezerta, fiindcă acest partid se bazează pe o structură de clienţi ai bugetului de stat.

Suspectez că o falangă de baroni agresivi o va îndepărat pe Raluca Turcan de la conducere, punând astfel capăt discursului favorabil statului de drept. Referendumul Coaliţiei pentru Familie, în loc să fie încurajat, este tratat în aceeaşi manieră stângist-hipsterească. PNL nu a învăţat nimic din eşecul electoral, ignoră trei milioane de români şi îi lasă pe fariseii din PSD să confişte o temă care, în mod firesc, este a dreptei conservatoare.

Dacă PNL crede că va creşte doar mizând pe furia populară împotriva PSD, se înşeală. Eu am văzut în ceea ce s-a petrecut în România, în ultimele zile, nu doar un protest în apărarea statului de drept, ci o uriaşă forţă de schimbare. Oamenii tineri, familiile cu copii, vor ca furturile să înceteze pentru a avea şcoli bune şi un sistem de sănătate decent. Nu mai vor să emigreze!

PNL şi preşedintele Iohannis par să nu aibă capacitatea de a înţelege că România are nevoie de schimbări profunde, iar o foarte mare parte a societăţii doreşte să sprijine, prin vot, o astfel de reformă.

De aceea, o spun din nou, cred că dreapta trebuie să se reorganizeze. Aşa cum USR oferă o alternativă de stânga la PSD, aşa şi dreapta trebuie să construiască în afara PNL, dacă acesta rămâne captiv baronilor uselişti.

Dacă nu va exista o ofertă credibilă, se va repeta situaţia dramatică din 11 decembrie 2016, când electoratul de dreapta a sancţionat PNL prin absenteism.

 

Cele mai citite

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă