0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportCum s-a justificat Ministrul de Externe în faţa comunităţii române din Chicago...

Cum s-a justificat Ministrul de Externe în faţa comunităţii române din Chicago pentru declaraţia despre Putin

Aflat la Chicago alături de preşedintele Traian Băsescu pentru Summitul NATO, ministrul de Externe Andrei Marga a trebuit să răspundă întrebărilor comunităţii românilor din acest oraş american referitoare la declaraţiile favorabile făcute despre Vladimir Putin. Cu acest prilej s-a consumat şi un nou episod din războiul declaraţiilor între reprezentanţii USL şi Traian Băsescu, pe tema reprezentării României în relaţiile externe. 

 

Cea mai recentă încleş­tare în vorbe dintre USL şi preşedinte s-a produs în SUA, unde se desfă­şoa­ră Summit-ul NATO. Din delegaţia oficială a României fac parte, pe lângă preşedintele Traian Băsescu, miniştrii Andrei Marga şi Corneliu Dobriţoiu, trimişi acolo de premierul Victor Ponta. În ce scop? În singurul scop de a arăta partenerilor internaţionali că „există oameni serioşi în România”, după cum a precizat chiar şeful Executivului. „Ştiţi, preşedintele ţării, în general, merge în străinătate şi nu reprezintă pe nimeni, decât pe el”, a mai declarat Ponta, uitând că, deşi participa la Cluj-Napoca, la lansarea candidaţilor USL Cluj, are mai nou şi o altă calitate decât cea de lider al Uniunii Social- Liberale.

Previzibil, declaraţiile premierului Ponta au fost sancţionate de democrat-liberali, prin intermediul ex-ministrului de Externe Teodor Baconschi: „Declaraţiile făcute de Victor Ponta pe tema participării României la summit-ul NATO de la Chicago sfidează orice bun simţ şi constituie probe de gravă iresponsabilitate. Insultele proferate afectează credibilitatea delegaţiei române la marele eveniment al Alianţei Nord Atlantice”.

Principalele teme pe agenda Summit-ului NATO de la Chicago sunt Afganistanul, scutul antirachetă şi cooperarea în domeniul mijloacelor militare.

Participarea la Consiliul European, alt subiect de dispute

Declaraţiile premierului Ponta pe tema participării la Summit-ul NATO survin după un alt şir de neînţelegeri şi declaraţii legate de Consiliul European, eveniment la care şeful Executivului ar vrea să reprezinte România, deşi acest oficiu a fost făcut, până acum, de preşedintele Traian Băsescu. Chiar şi după ce şeful Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a arătat că „răspunsul se găseşte în Constituţie”, premierul a susţinut că nu vede nici o prevedere în Legea fundamentală care să stabilească faptul că preşedinte ţării reprezintă ţara în Uniunea Europeană. „O să-mi spun punctul de vedere după care, prin nişte mecanisme constituţionale – nu vreau să le anticipez în acest moment – sau legale, cred că trebuie să stabilim.

Dar, deocamdată, pentru domnul Băsescu este o problemă de orgoliu, el vrea să arate, iar pentru mine este o problemă de funcţionare”, a susţinut premierul. Cum sunt şanse minime, din raţiune de timp, să se tranşeze disputa până pe 23 mai, când are loc întâlnirea informală a liderilor europeni, Ponta vizează Consiliul European din 28 iunie. „Eu pe 23 oricum nu cred că pot să particip”, a spus premierul, adăugând că până la data următoarei întâlniri va trebui „să stabilim pe plan intern cine participă şi cu ce mandat”. La întâlnirea de sâmbătă seara cu membrii comunităţii ro­mâneşti din Chicago, preşedin­tele Băsescu i-a transmis un mesaj tranşant premierului Ponta, în prezenţa ministrului de Externe, Andrei Marga: „Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român”.

Relaţia cu Rusia, clarificată în SUA

Tot la întâlnirea cu românii din Chicago, preşedintele Băsescu a ţinut să clarifice situaţia relaţiei cu Rusia. „Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE”, a declarat şeful statului, subliniind că precizarea vine din partea „celei mai autorizate voci a statului român”.

Punctarea vine în condiţiile în care ministrul de Externe din Cabinetul Ponta, Andrei Marga, şi-a declarat încă de la audieri admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, iar ulterior a pledat pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia, care „s-au răcit mai mult decât trebuie”. 

Chestionat la Chicago despre această admiraţie faţă de liderul rus, de către unul dintre românii prezenţi la întâlnire, Marga a precizat:

„Am spus ca sunt capitole care trebuie relansate  în politica externă a României şi anume: relatia cu Rusia, cu China, cu alte puteri sau supraputeri, daca vreti, emergente in lume. S-a scos din context. Daca vreţi, referinţa la liderul de la Kremlin a fost în context foarte precis. Am spus că am avut ocazia să-l însoţesc pe premierul de atunci Radu Vasile la Kremlin şi că trebuie reluate contactele personale, de ce nu, şi ele fac parte din politica externă. Doi, trebuie folosite ofertele care sunt, şi pot să vă spun, atunci, conducerea de la Kremlin oferea venirea pe piaţa rusă cu exporturi substanţiale, mobilă, sticlă, porţelan, multe alte produse. Îmi pare rău ca s-a preluat decupat şi s-a misinterpretat , ca să folosesc un termen englezesc.

 Sigur, direcţia politicii externe o stabileste Parlamentul, autoritaţile şi sigur, preşedintele este cel care conform Constituţiei are întreaga autoritate în acest domeniu.”

 

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă