-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCea mai bună soluţie pentru încălzirea Galaţiului

Cea mai bună soluţie pentru încălzirea Galaţiului

Dintre scenariile propuse în Proiectul ReTInA, s-a detaşat cel de realizare a unei uzine de cogenerare de căldură şi electricitate din combustibili regenerabili.

 

Un proiect european de schimb de expertiză şi bune practici a dus la conturarea soluţiei optime pentru încălzirea celor 82.000 de apartamente din Galaţi racordate la sistemul centralizat. Primăria Galaţi a organizat conferinţa finală a proiectului ReTInA – „Revitalizarea zonelor industriale tradiţionale din Sud-Estul Europei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei.

Potrivit primarului Dumitru Nicolae, proiectul a urmărit dezvoltarea în comun, prin schimb de bune practici şi expertiză între parteneri, a unei metode inovative pentru revitalizarea zonelor industriale dezafectate. În prima etapă, partenerii au identificat terenurile industriale dezafectate şi au selectat locaţia-pilot pentru elaborarea studiilor de caz regionale. Municipiul Galaţi a stabilit ca zonă – pilot cea a fostului depozit municipal de deşeuri de la Tirighina. Planul de revitalizare elaborat de municipalitatea gălăţeană a inclus patru scenarii posibile: crearea unui parc fotovoltaic, captarea şi utilizarea biogazului, recuperarea şi valorificarea materialelor refolosibile şi incinerarea deşeurilor pentru producerea de energie.

„Pe parcursul implementării proiectului, mai multe companii şi instituţii şi-au manifestat interesul ca potenţiali investitori. Cea mai apropiată de concretizare e soluţia suedezilor de la Usitall AB, companie deţinută de către municipalitatea Linköping, cu experienţă şi cunoştinţe în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă”, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Edilul a precizat că în aprilie părţile au convenit, în prezenţa Excelenţei Sale Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România şi a primarului oraşului Linköping, Ann-Cathrine Hjerdt, semnarea unei scrisori de intenţie, pentru realizarea unei uzine de cogenerare de căldură şi electricitate în Galaţi, care va opera pe bază de combustibili regenerabili.

Colaborare între municipii din 7 ţări

Proiectul ReTInA, dezvoltat de parteneri din Italia, Grecia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, a avut scopul elaborării a 10 studii de revitalizare a activităţilor industriale în 10 locaţii pilot. Municipiul Galaţi a fost partener în proiectul ReTInA alături de municipiul Budapesta, Districtul 21 Csepel (Ungaria) – partener lider, municipiul Iaşi, provincia Ferrara (Italia), Soprip Joint Stock Company, Parma (Italia), municipiul Pernik (Bulgaria), Agenţia municipală de dezvoltare din Komotini (Grecia), Universitatea din Maribor (Slovenia), municipiul Kosiçe (Slovacia).

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă