1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăGDPRStatistici grave: 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi din România sunt...

Statistici grave: 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi din România sunt supraponderali sau obezi

În România, obezitatea şi supraponderabilitatea afectează 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi.

„Obezitatea înregistrează o creştere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât şi a severităţii lor. Această boală este din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, la vârste din ce în ce mai fragede, şi cu excese ponderale de două, trei şi chiar patru ori greutatea normală a copilului”, a declarat Dr Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală şi competenţă în chirurgia laparoscopică.

În România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, după cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sănătate Publică.

Evoluţia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabilă, aceştia devenind, în proporţie de aproximativ 80%, adolescenţi şi, ulterior, adulţi obezi. În lipsa unor măsuri eficiente de a controla situaţia, medicii avertizează că vom avea o generaţie de tineri mai puţin sănătoşi, cu speranţă de viaţă mai mică decât cea a părinţilor lor.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii cinci factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalităţii, alături de subalimentaţie, sex neprotejat, alcoolism, igienă deficitară şi hipertensiune.

Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoza hepatică nonalcoolică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. O parte din această patologie produsă de excesul ponderal se ameliorează sau poate chiar dispărea odată cu pierderea în greutate.

Obezitatea este o boală, care necesită tratament medical de specialitate. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%.

În România, este nevoie de medici specialişti pentru tratarea obezităţii precum şi a afecţiunilor asociate ei: hipertensiunea arterială, boala coronariană, patologia pulmonară, diabetul zaharat. Stadiile avansate ale acestei boli, numită obezitate morbidă, trebuie abordate de o echipă multidisciplinară formată din nutriţionişti, psihologi, terapişti comportamentali, internişti şi chirurgi.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă