Mai sunt doar şase zile până la Consiliul European şi tot nu ştim cine va reprezenta România: preşedintele Traian Băsescu sau recent-înscăunatul premier Victor Ponta? Tradiţia, dar şi Constituţia arată că şeful statului ar fi cel desemnat să vorbească în numele României, dar prim-ministrul USL nu se lasă şi se războieşte cu oricine nu îi dă dreptate. Chiar şi cu preşedintele Curţii Constituţionale, instituţie pe masa căreia ar putea ajunge, in extremis, conflictul dintre cei doi.
„Ştiu că Zegrean (Augustin Zegrean – n.r.) este prietenul domnului Băsescu, dar mai bine să vorbească când este întrebat”, s-a grăbit Ponta să reacţioneze la afirmaţiile preşedintelui Curţii Constituţionale privind participarea la Consiliul European. „Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie”, afirmase Augustin Zegrean în cursul dimineţii.
Nu a scăpat ieri de aprecierile acide ale premierului nici Cristian Diaconescu, ex-lider UNPR şi fost coleg de partid cu Victor Ponta, devenit între timp consilier prezidenţial. „Diaconescu să-l sfătuiască pe domnul Băsescu. Discuţiile între preşedinte şi primul-ministru n-au nevoie de sfătuitori, mai ales că n-am încredere în asemenea sfătuitori”, a declarat premierul despre fostul său coleg, după ce acesta a spus, la RFI, că şeful statului trebuie să meargă la Bruxelles şi că orice discuţie nu face „decât să vulnerabilizeze mandatul României”.
Schimbul de declaraţii survine după ce, nici marţi, premierul şi preşedintele nu au reuşit să convină asupra participării la Consiliul European din 23 mai. „Eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne”, şi-a argumentat, anterior, Ponta ambiţia. Şeful Executivului a mai arătat că demnitarul care va reprezenta România la Consiliul European trebuie „să aibă un mandat” şi că un astfel de mandat nu poate fi acordat decât de Parlament. Este evident cui ar putea acorda Parlamentul un mandat în condiţiile în care USL deţine acum majoritatea.