Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, miercuri, la Craiova, că Ford ar putea „rămâne o amintire” dacă autorităţile vor penaliza compania fără să îndeplinească şi obligaţiile, respectiv realizarea infrastructurii necesare exportului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tăriceanu a spus, într-o conferinţă de presă, că nerespectarea de către autorităţile locale a angajamentelor faţă de Ford România ar putea pune în pericol derularea investiţiei de la Craiova.
„Ford a venit în România considerând că sunt nişte condiţii favorabile. Potrivit planurilor Ford, 93-94% din producţie urmează să fie exportată către Europa centrală şi de vest. Acest lucru presupune un flux enorm de aprovizionare cu piese şi componente şi un alt flux enorm de produse finite, de maşini care trebuie expediate. Pentru aceasta autorităţile locale ar fi trebuit să aibă grijă să îşi respecte angajamentele pe care ni le-am luat cu toţii în momentul semnării contractului de privatizare. Dacă Guvernul care a urmat după cel pe care l-am condus a fost foarte atent în a urmări obligaţiile pe care Ford şi le-a luat şi eventual a sancţiona sau a penaliza Ford, nu acelaşi lucru a făcut cu obligaţiile pe care le aveau Guvernul şi autorităţile locale, obligaţiile pe care ni le-am luat în aşa fel încât activitatea să se poată desfăşura în bune condiţii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit acestuia, o serie de angajamente ale părţii române, care au fost asumate de către Primăria Craiova, nu au fost realizate, printre acestea numărându-se un drum expres care să lege Craiova de sistemul de autostrăzi al Coridorului 4 paneuropean şi un drum expres către unul dintre porturile dunărene, fluviul urmând să fie utilizat pentru transportul autoturismelor Ford.
„Nu este suficient ca primarul Craiovei să ofere cheia oraşului companiei Ford când vine în Craiova în acel moment, ceea ce este foarte frumos ca atitudine, dar ce facem din ceea ce ne-am angajat? Şi aici observ o restanţă care pe mine mă pune pe gânduri, pentru că România nu este buricul pământului. Mai sunt ţări în care se pot instala investitorii mari şi dacă condiţiile pe care noi nu suntem în stare să le oferim le vor oferi alţii la un moment dat, aşa cum au venit pot să şi închidă cu chiea şi să şi plece în altă parte. Lansez un semnal serios de alarmă că s-a trecut de câteva ori razant pe lângă decizii care ar fi putut să afecteze negativ investiţia Ford de la Craiova. Şi dacă în viitor se va proceda la fel să nu vă miraţi într-o zi că o să rămână numai o amintire”, a adăugat deputatul PNL.
Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.
Ford şi AVAS au încheiat în luna martie un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit căruia constructorul auto va produce un număr de maşini mult mai redus faţă de cel asumat, va plăti penalităţi şi va renunţa la un ajutor de stat pentru formarea profesională a angajaţilor.
Actul adiţional a fost elaborat în urma unor runde de negocieri care au avut loc în perioada mai 2010 – decembrie 2011 între reprezentanţii Ford şi o comisie guvernamentală şi aprobat de guvern.
Documentul mai prevede ca ajutorul de stat acordat Ford pentru investiţii să fie plafonat la 75 milioane euro. Din totalul ajutorului de stat, 38 milioane euro sunt acordate pentru proiectul de investiţii destinat producerii de automobile şi 37 milioane euro pentru proiectul de investiţii destinat producerii de motoare.
Totodată, Ford se angajează la un proiect de investiţii destinat producerii de automobile în sumă totală de 618,14 milioane euro şi la un proiect de investiţii destinat producerii de motoare de 250,9 milioane euro.
Ford produce la Craiova modelul B-Max, însă primele comenzi pe piaţa românească vor fi onorate începând cu 15 septembrie. B-Max poate fi comandat la preţuri de la 13.400 euro, inclus TVA.
Compania americană estimează că va produce în acest an la Craiova 60.000 de maşini B-Max, iar anul viitor 105.000 de unităţi, modelul fiind destinat în principal pieţelor externe.
Săptămâna trecută, Ford România a început producţia motorului EcoBoost la Craiova, urmând ca în perioada 2012 – 2015 să fie produse 800.000 de astfel de propulsoare la fabricile din România şi din Germania.
Primul motor construit de Ford în România este cel pe benzină EcoBoost de 1,0 litri în trei cilindri, cu caracteristicile turbo şi injecţie directă. EcoBoost este cel mai mic motor pe benzină produs de Ford.