6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPlanul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, de fapt planul pentru Israel

Planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, de fapt planul pentru Israel

Dacă acceptă planul, viitorul stat palestinian ar fi total ”demilitarizat”, chestiune de neconceput într-o zonă puternic conflictuală, puternic defavorabilă pentru palestinieni, iar Israelul ar rămâne însărcinat cu securitatea şi controlul spaţiului aerian la vest de Valea Iordanului, în timp ce Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza, ar fi ”dezarmat”. Palestinienii este necesar, de asemenea, să recunoască Israelul ca ”stat evreu”, ”să respingă terorismul în toate formele sale” şi să-şi consolideze instituţiile.

Trump – care a încălcat deja prevederile ONU prin recunoaşterea Oraşului Sfânt drept capitala Israelului în decembrie 2017 – a anunţat marţi că Ierusalimul ”va rămâne capitala indivizibilă a Israelului”.

Puțin din Ierusalim și pentru palestinieni

Donald Trump a promis că noul stat palestinian va putea să aibă propria capitală – Al Qods, în Ierusalimul de Est. Ierusalimul de Est este partea ocupată şi anexată de israel în 1967, pe care palestinienii o revendică drept capitală a statului lor, însă redactorii AFP consideră că Administraţia Trump se gândeşte mai degrabă să le lase doar cartiere de periferie în Oraşul Sfânt – adică localităţi ca Abu Dis, situate tehnic în Ierusalimul de Est, dar la est a bariera de securitate care desparte Israelul de teritoriile palestiniene.

Locurile Sfinte

În problema locurilor sfinte, preşedintele american a îndemnat la menţinerea statu-quoului pe Esplanada Moscheilor, numită de asemenea Muntele Templului de către evrei, prin menţinerea controlului asupra acestui loc – unde se află Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului – de către Iordania.

”Toţi musulmanii cu intenţii paşnice vor fi bineveniţi să viziteze şi să se roage la Moscheea Al-Aqsa”, se arată în legenda unei hărţi postate de Trump pe Twitter.

Plan de pace împodobit cu amenințări

Șeful de stat american a afirmat că palestinienii merită „o viaţă mai bună”, laolaltă cu un avertisment. El a anunţat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, cerându-i să profite de o „şansă istorică” şi poate „ultima” de a obţine un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani”, a precizat el.

Planul „îi garantează unui stat palestinian demilitarizat că va trăi în pace cu Israel”, a scris Casa Albă într-un comunicat care rezumă punctele cheie ale proiectului. Potrivit France Presse, harta prezentată de Casa Albă alături de planul de pace prevede un tunel care să lege Cisordania de Fâşia Gaza.

Poziția palestinienilor

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de Trump, spunând că va fi trimis la „coşul de gunoi al istoriei”, a scris DPA. „Poziţia noastră nu s-a schimbat”, a spus Abbas la o reuniune de urgenţă a conducerii palestiniene, la care au participat reprezentanţi ai mişcării islamice Hamas şi ai Jihadului Islamic, care a avut loc la Ramallah.

De asemenea, opoziția față de propunerea americană s-a înfățișat inclusiv la nivelul populației palestiniene. Astfel că mii de persoane manifestau marţi în oraşul Gaza împotriva planului de pace al lui Trump. Aceștia au scandat ”planul nu va trece!” și au ars pneuri, steaguri americane şi portrete ale preşedintelui Donald Trump.

Reacții ale lumii internaționale

 

Poziția ONU trimite la respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi acordurile bilaterale privind crearea a două state, Israel şi Palestina, „trăind alături în pace şi securitate în frontierele recunoscute pe baza liniilor definite în 1967”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Stéphane Dujarric. Ceea ce stă în opoziție cu recunoașterea suveranității israeliene asupra Văii Iordanului, ocupată de Israel, cât și cu recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său „ferm” în favoarea „unei soluţii negociate şi viabile cu două state”. Totodată a subliniat că trebuie să se ”țină cont de aspiraţiile legitime atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor, respectând toate rezoluţiile ONU pertinente şi acordurile internaţionale”.

 

Rusia a susținut că israelienii şi palestinienii trebuie să declanşeze „negocieri directe”, sugerând că planul american nu a ținut cont de acest aspect. „Important este ca palestinienii şi arabii să-şi exprime părerile”, a insistat Diplomația rusă.

Marea Britanie consideră că planul lui Trump este „o propunere serioasă”, însă totodată că „numai liderii Israelului şi teritoriilor palestiniene pot decide dacă aceste propuneri răspund la nevoile şi aspiraţiile popoarelor pe care le reprezintă”.

Germania afirmă că numai o soluţie „acceptabilă pentru cele două părţi” poate conduce la „o pace durabilă între israelieni şi palestinieni”.

Turcia a numit proiectul drept „născut mort”, considerând că este un „plan de ocupaţie” asupra israelienilor, destinat să distrugă orice speranţă în soluţia cu două state.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă