21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChina învinge Japonia în lupta pentru Rovinari

China învinge Japonia în lupta pentru Rovinari

Gigantul japonez Marubeni a pierdut competiţia pentru un contract de 800 de milioane de euro ce prevedea realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari, în favoarea firmei chineze de stat China Huadian Engineering.

 

Firma chineză de stat China Huadian Engineering ar putea construi la complexul Energetic Rovinari un nou grup energetic, pe bază de lignit, cu o putere de peste 500 MW, acesta fiind primul grup energetic nou construit de la zero în România după 1990.

Conducerea CE Rovinari a anunţat ieri că a selectat compania chineză de stat în urma unei proceduri de achiziţie la care s-a primit o ofertă şi de la gigantul japonez Marubeni Corporation.

Noua termocentrală va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care în prezent sunt dezafectate, se arată în comunicatul casei de avocatură care a asistat complexul în procedura de licitaţie.

Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor. „În principiu, finanţatorul va avea majoritatea în firma mixtă, iar noi vom participa cu aport în natură. Dacă însă vom face rost de o parte a finanţării, situaţia s-ar putea schimba”, spune directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea.

Obţinerea finanţării necesare de către CE Rovinari, altfel decât pe baza unor împrumuturi, este dificilă date fiind rezultatele slabe ale companiei de stat, înregistrate în pofida faptului că aceasta activează pe una din cele mai bănoase pieţe, cea a energiei. Potrivit Ministerului Finanţelor, unitatea, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a avut în 2011 – ultimul an pentru care Ministerul Finanţelor prezintă date, venituri totale de aproape 300 de milioane de euro şi profituri brute de nici 3 milioane de euro. CE Rovinari deţine în prezent patru grupuri energetice de 330 MW, primul dintre acestea, de producţie românească, fiind inaugurat în 1976.

Lignitul necesar provine din trei cariere învecinate, iar compania estimează că rezervele din acestea pot asigura funcţionarea grupurilor energetice cel puţin 45 de ani.

Japonezii, varianta de rezervă

 În cazul în care negocierile vor eşua vor începe discuţiile cu celălalt ofertant, Marubeni Corporation (Japonia), spune directorul CE Rovinari.

„Ambii ofertanţi au fost declaraţi calificaţi. Discutăm cu chinezii crearea unei firme mixte care să deruleze investiţia. Dacă nu ne înţelegem cu ei, vom discuta cu japonezii”, a declarat pentru Mediafax  Tiberiu Trotea. Casa de avocatură a precizat că oferta chinezilor a obţinut cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Marubeni Corporation.

Construcţia termocentralei ar putea dura între trei şi trei ani şi jumătate.

Potrivit lui Tiberiu Trotea, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

Cine sunt competitorii?

Marubeni Corporation are circa 4.000 de angajaţi şi 120 de birouri în 68 de ţări şi regiuni, inclusiv în România.

Marubeni este una dintre cele mai mari companii japoneze de intermediere comercială, cu operaţiuni în domeniul alimentar, textile, energie, metale, resurse minerale şi industria chimică.

Activităţile companiei includ şi proiecte energetice şi de infrastructură, fabrici, utilaje, finanţe, logistică, construcţii şi dezvoltare imobiliară.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă