Atunci când asigurăm o protecţie corespunzătoare lemnului, funcţie de esenţa acestuia şi de factorii deterioranţi la care este supus, durata lui de viaţă creşte considerabil, protejându-ne astfel investiţia.
Calitatea produselor cu care este realizată protecţia este factorul determinant în menţinerea aspectului finisajelor şi a duratei de viaţă a elementelor din lemn. Operaţia propriu-zisă trebuie să fie realizată în doi paşi: mai întâi, grunduirea iar după aceea urmează aplicarea straturilor de finisaj.
Grunduirea lemnului
Grundul se aplică pe lemnul curat, perfect uscat şi sănătos (umiditate sub 18%). Eventualele pete de răşină sau grăsimi de pe suprafaţa lemnului se îndepărtează cu diluant sintetic. Atunci când lucraţi pe suprafeţe anterior vopsite sau lăcuite, acestea trebuiesc decapate şi şlefuite până la stratul curat şi sănătos.
Condiţiile atmosferice afectează calitatea grundului. De aceea, el nu se aplică atunci când umiditatea este ridicată (peste 65%) şi, de asemenea, trebuie să se evite aplicarea sub directa acţiune a razelor solare. Grundul pentru lemn se omogenizează foarte bine înainte de utilizare şi pe tot parcursul acesteia. Se aplică numai cu pensula, în direcţia fibrelor lemnului, în 1-2 straturi până la saturaţia lemnului.
Aplicarea straturilor de finisaj
După ce timpul recomandat de producător pentru uscarea grundului s-a scurs, se poate trece la finisarea suprafeţelor lemnoase. Pentru aceasta puteţi să folosiţi Sadolin Extra, de la Akzo Nobel, care este un produs ce oferă o excelentă protecţie suprafeţelor exterioare de lemn: elemente de construcţii, structuri, faţade, garduri, mobilier de gradină, ornamente. El formează un strat protector ce conferă durabilitate lemnului şi protejează eficient împotriva radiaţiilor UV, a intemperiilor şi a dăunătorilor lemnului, putând fi folosit, bineînţeles şi la interior. Se comercializează într-o gamă variată de culori care reproduc fidel diferite esenţe de lemn. Culorile disponibile se pot amesteca în orice raport, cu condiţia ca varianta incoloră să nu fie în proporţie mai mare de 30% în amestecul final.
Pentru optimizarea aderenţei între stratul suport şi finisajul aplicat ulterior este indicat să se folosească Sadoline Base. Acesta este un grund incolor pe bază de răşină alchidică în solvent organic care penetrează adânc fibra lemnoasă şi protejează lemnul împotriva petelor albastre şi a ciupercilor.
Modul de aplicare este identic cu cel al grundului, cu specificaţia că lazururile pot fi date chiar şi în trei straturi, funcţie de esenţa lemnului, calitatea suprafeţei sau condiţiile atmosferice la momentul aplicării. De asemenea, aceşti factori influenţează consumul specific pe metru pătrat.
Etape de lucru:
1Sadolin Base se aplică în unul-două straturi, până la saturaţia lemnului. Acesta trebuie să fie curat, perfect uscat şi sănătos (umiditate sub 18%). Eventualele pete de răşină sau grăsimi de pe suprafaţa lemnului se îndepărtează cu diluant sintetic.
2După 24 de ore se aplică primul strat de Sadolin Extra. Produsul se omogenizează foarte bine înainte de utilizare şi pe tot parcursul acesteia. Se aplică numai cu pensula, în direcţia fibrelor lemnului.
3A doua mână se aplică după 24 de ore, timpul de uscare în profunzime a produsului. Temperatura mediului ambiant trebuie să fie cuprinsă între 5°C şi 30°C iar umiditatea aerului sub 65%. Se va evita aplicarea produsului sub directa acţiune a razelor solare.