1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialFostul ministru Lucian Bode, audiat la DNA, în calitate de martor, în...

Fostul ministru Lucian Bode, audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul finanțării ilegale a campaniei PDL

Fostul ministru Lucian Bode este audiat, luni, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în calitate de martor, în dosarul finanțării ilegale a campaniei PDL.

 

„Am fost (…) în calitate de martor, într-un dosar în ce privește finanțarea campaniei electorale din 2012. Eu sunt de 18 ani în serviciul public și este prima dată când dau declarație în calitate de martor. Mă bucur dacă pot să ajut organele de anchetă cu o declarație, fie și de martor. Eu, în calitate de membru al Biroului Politic Național, secretar general adjunct, nu am avut nicio responsabilitate în ce privește finanțarea campaniei electorale", a precizat Lucian Bode, fost ministru democrat-liberal, la ieșirea de la DNA.

Săptămâna trecută, la DNA s-a prezentat fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Potrivit DNA, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL ar fi existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit acestei înțelegeri, Gheorghe Ștefan ar fi determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană ar fi fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma deținută de omul de afaceri Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă ar fi transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-ar fi promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru PDL suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga.

În 26 octombrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești au dispus punerea sub sechestru a averii lui Gheorghe Ștefan, cunoscut sub numele de Pinalty, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 25 de milioane de lei, în dosarul finanțării ilegale a PDL, în care este urmărit penal și fostul lider liberal Vasile Blaga.

În 28 septembrie, procurorii au început urmărirea penală a lui Vasile Blaga, pentru  trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL. În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă