Statuia împăratului Traian de pe treptele Muzeului Naţional de Istorie face din nou valuri printre specialişti şi oameni de rând, care nu se pot abţine să nu comenteze în cele mai fanteziste moduri creaţia inaugurată de Oprescu în weekendul trecut.
„Traiane, ai prins un câine, dar mai ai de prins două milioane (n.r. – de câini din Românica) şi 2.000 de jigodii politice”, „Kitschul perfect. E dovada cea mai clară că suntem conduşi de nişte nebuni”, „Până şi hoţii de fier vechi sunt îngroziţi de zoofilul de pe treptele muzeului şi nu îndrăznesc să fure hidoşenia”, sunt doar câteva dintre comentariile de pe forumurile unde a apărut ştirea despre monument.
„Căţeaua e la promoţie. Nu încape în braţe? Nu face parte din conceptul iniţial? Nici o problemă: o punem puţin în dreapta şi o prindem cu sârmă. E adevărat că un câine ţinut în braţe nu arată aşa şi mai atârnă pe margini, dar un câine de bronz e mai rigid”, a comentat ironic cineva poziţia nefirească a lupoaicei. În afară de părerile publicului, majoritatea negative, nici cele ale specialiştilor nu prea sunt favorabile proiectului. „Statuia e aiurea în tramvai acolo.
O alegere nefericită, nu cred că s-au consultat cu nimeni cei de la primărie. Statuia nu cred că-i poate influenţa decât pe turiştii japonezi sau coreeni. Primăria ar fi trebuit să întrebe măcar la Ordinul Arhitecţilor. Noi suntem consultaţi foarte rar atunci când se amplasează monumente”, a declarat Florin Machedon, profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Capitală. Ceva mai indulgent este arhitectul Teodor Frolu: „A fost tam-tam pe ce reprezintă statuia, dar fiecare are propria viziune. Dincolo de acest aspect, dacă viziunea celor care au instalat statuia e să devină locul respectiv un spaţiu public, nu ar trebui să se rezume doar la statuie”.