Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, solicită, într-o adresă trimisă conducerii Senatului, reluarea procedurii de audiere în comisii a candidaţilor propuşi ambasadori în R. Italiană, Regatul Belgiei, Lituania şi Letonia, Emiratele Arabe Unite, Quatar şi R. Arabă Egipt, potrivit Mediafax.
Corlăţean a cerut, într-o contestaţie adresată Biroului permanent al Senatului, ca acest document să fie înscris pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite.
Titus Corlăţean, nominalizat ministru al Justiţei în Cabinetul Ponta, solicită anularea procesul-verbal încheiat marţi, 24 aprilie, după audirea în comisiile reunite a celor şase candidaţi şi reluarea acestei proceduri cu respectarea regulamentelor parlamentare.
El susţine că procedura de audiere a candidaţilor s-a desfăşurat cu încălcarea tuturor normelor regulamentare referitoare la convocarea şi desfăşurarea şedinţelor comune comisiilor permanente.
Corlăţean a spus că şedinţa comisiilor reunite nu a fost convocată de preşedinţii celor două comisii, cu 48 de ore înainte, ci în baza unei comunicări a secretarului general al Camerei Deputaţilor.
Senatorul PSD menţionează că personal nu a fost invitat la această şedinţă, iar comisia senatorială a fost reprezentată de numai doi parlamentari PDL, dintre care unul a participat ca supleant, acesta nefiind membru al comisiei pentru politică externă.
Titus Corlăţean arată că respectiva şedinţă s-a desfăşurat fără să existe cvorum de lucru.
Senatortul PSD mai susţine că procesul-verbal întocmit cu această ocazie nu poate produce niciun fel de efecte juridice şi nu poate conduce la concluzia că, sub aspect juridic, a fost îndeplinită procedura audierii candidaţilor propuşi pentru calitatea de ambasador.
Astfel, Corlăţean conchide că audierea este lovită de nulitate, la fel ca şi procesul-verbal încheiat.
Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului i-au audiat, săptămâna trecută, pe candidaţii pentru funcţia de ambasador Dana Manuela Constantinescu (R. Italiană), Ştefan Alexandru Tinca (Regatul Belgiei), Dan Adrian Bălănescu (Lituania şi Letonia), Adrian Măcelaru (Emiratele Arabe Unite, Bahreim şi Oman), Valeriu Nistor (Quatar) şi Cornel Alecse (Quatar şi R. Arabă Egipt).
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat, atunci, că „slujitorii” lui Traian Băsescu din Parlament şi din MAE au convocat ilegal o şedinţă comună a comisiilor de politică externă, pentru audierea unor ambasadori, fără acordul opoziţiei.