Ordonanța 13 a fost respinsă, ieri, de plenul Senatului. Totuși, liderii PSD vorbesc în continuarea de modificarea legilor care vizează DNA sau ANI.
Plenul Senatului a adoptat cu 110 voturi pentru, 9 abțineri și un vot împotrivă proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, prin care s-au adus mai multe modificări Codului Penal.
Înainte de vot, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a criticat proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, despre care a spus că este „o premieră absolută” – să se voteze respingerea unei ordonanțe deja abrogată. El a adăugat că nu poate să conducă o asemenea premieră și l-a rugat pe colegul său Nicula Bădălau, vicepreședinte al Senatului, să o facă.
Tăriceanu a părăsit sala anunțând că nu poate să voteze respingerea ordonanței 13, rugându-și colegii din ALDE să procedeze cum cred de cuviință. De aceeași părere a fost și liderul PMP Traian Băsescu, cel care a susținut că în acest moment abuzul în serviciu este dezincriminat. Cei de la PMP au anunțat că se vor abține de la vot.
Anterior votului din plen, legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, prin care au fost modificate codurile penale, a primit raport de aprobare, ieri, din partea Comisiei juridice a Senatului. Au fost aprobate două amendamente modificându-se atât titlul, cât şi articolul unic al proiectului în sensul respingerii actului normativ. Astfel, articolul unic al actului normativ prevede că „se respinge OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”.
Ordonanța de urgență 13 introducea o serie de modificări ale Codului Penal care au provocat controverse, inculsiv un prag de 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. După Senat, ordonanța 13 trebuie respinsă și de Camera Deputaților. Comisia juridică a Camerei Deputaților ar urma să înceapă, astăzi, dezbaterile pe tema ordonanței de urgență 13.
PSD pasează răspunderea
Tot ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avut nevoie de doar trei minute pentru a abroba ordonanța de urgență 14, prin care a fost abroagată ordonanța de urgență 13. Ordonanţa 14 a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Ea va intra astăzi pentru dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor. Ordonanţa 14/2017 a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz
La finalul dezbaterilor, șeful Comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD) a opiniat că de acum încolo răspunderea nu va mai aparține PSD, întrucât Comisia Juridică a votat o soluție propusă de opoziție – respingerea ordonanței 13, în paralel cu aprobarea ordonanței 14.
„Și legea de respingere (a OUG 13 -n.r.) ar putea fi declarată neconstituțională, aşa cum a mai fost declarată o astfel de lege”, a comentat Nicolicea, ceea ce ar însemna că s-ar deschide o portiță pentru revenirea la ordonanța 13.
Deputatul social-democrat a suținut că „din partea PSD nu va ataca nimeni legea”. Însă, el a sugerat că legea poate fi atacată de aceleași persoane care au atacat la CCR ordonanța 14 (este vorba de oameni care au ridicat excepții de neconstituționalitate în procese de abuz în serviciu).
Codul Penal, discutat în Parlament
Săptămâna trecută, social-democrații au susținut că ordonanțele 13 și 14 ar trebui dezbătute separat. De altfel, Senatul a aprobat ordonanța 14, în timp ce dezabaterile pentru ordonanța 13 au fost amânate. Însă, liderii PSD au schimbat strategia după vizita premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles. Semnalul pentru aceasta procedură accelerată a fost dat de președintele PSD Liviu Dragnea, care a declarat că PSD va vota legea de respingere a OUG 13 „pentru a nu mai ramane loc de nicio interpretare”.
Precizarea acestuia a venit dupa ce atât PNL cât și USR au cerut trecerea prin procedură de urgență a unei legi de respingere a OUG 13.
Chiar dacă au făcut un pas înapoi, liderii PSD nu renunță la modificarea Codului Penal. Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, a declarat, recent, că OUG 13 se va transpune într-un proiect de lege în două sau trei luni de zile.
„Din punct de vedere legal, aşa cum aţi văzut, inclusiv Curtea Constituţională a spus că lucrurile sunt în regulă”, a fost argumentul liderului PSD Olt.Stănescu este unul dintre cei mai influenți baroni PSD, având cei mai mulți demnitari în guvern.
Organizaţia PSD de la Olt este cea din care face parte fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. De altfel, Iordache le-a spus, recent, jurnaliștilor că nu a făcut nicio greșeală prin aprobarea ordonanței 13 și că Parlamentul trebuie să pună Codul penal în acord cu deciziile CCR.
Promisiuni pentru aleșii locali
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, la o reuniune a primarilor de comune, că distincția dintre legalitate și oportunitate va fi definită, „indiferent de presiuni”, în Parlament, pentru că administrația publică trebuie să iasă „din aceasta stare de paralizie, cu funcționari cărora le este frică să semneze”.
”Prea multe instituţii îşi dau cu părerea despre oportunitate: de ce ai făcut drumul ăla şi nu l-ai făcut pe ăla?”, a sintetizat Dragnea nemulțumirile aleșilor locali.
Parlamentul urmează să discute despre majorarea salariilor din administrația locală, regimul incompatibilităților sau despre legea finanțelor publice locale.