11 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecial1 Mai electoral

1 Mai electoral

La Timişoara, Sibiu, Bistriţa, Arad sau Cluj-Napoca, Ziua Muncii a fost sărbătorită de către politicieni prin mitinguri sau lansări de candidaturi pentru alegerile locale.

Cu doar câteva zile rămase până la debutul, oficial, al campaniei electorale pentru alegerile locale de luna viitoare, politicienii au profitat de ziua liberă de 1 Mai şi au captat cum au putut mai bine atenţia publicului. Cum această zi a reprezentat şi termenul limită de depunere a candidaturilor, totul a mers ca uns pentru aspiranţii la alegerile din 10 iunie. Prin blocarea unei artere întregi, cum s-a întâmplat la Sibiu, sau prin simple depuneri de candidaturi şi promisiuni, cazul Timişoarei sau Clujului, Ziua Muncii s-a transformat într-una electorală cam din toate punctele de vedere.


Regruparea politică de la Cluj

Cele mai importante mişcări politice din această perioadă au avut loc la Cluj. Preşedintele PDL, fostul premier Emil Boc, şi-a depus candidatura la Primăria Clujului. „M-am întors acasă”, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis Emil Boc. Fostul premier este cotat cu şanse maxime să obţină un nou mandat. Iar în filiala PDL Cluj a reinstaurat ordinea, după un an de panică, soldat cu conflictul dintre preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, şi preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, cu arestările fostului primar, Sorin Apostu, şi fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Bica, şi cu deruta de după prăbuşirea Guvernului. Dacă Emil Boc va câştiga Primăria Clujului, PDL are toate şansele să îşi conserve unele dintre cele mai importante redute electorale.

O altă mişcare importantă a fost făcută de UDMR. Preşedintele acestei formaţiuni, Hunor Kelemen, s-a întâlnit cu liderii organizaţiilor judeţene pentru a transmite oficial faptul că formaţiunea maghiarilor a intrat în Opoziţie. De asemenea, Hunor Kelemen a anunţat că UDMR va cere alegeri anticipate. Tot el a anunţat că nu mai există nici un fel de obligaţii ale UDMR faţă de PDL.

Marş PSD în Sibiu

De departe, cea mai reuşită zi au avut-o cei de la PSD Sibiu, care au organizat o adevărată mişcare de stradă. Aproximativ 2.000 de persoane au mărşăluit în jurul Pieţei Mari a oraşului de pe Cibin şi pe pietonala Nicolae Bălcescu, într-un miting ce a devenit unul de tradiţie pentru Sibiu. „A venit primăvara, se trezeşte toată ţara” a fost mesajul marşului, condus de către o fanfară chiar de la sediul organizaţiei judeţene PSD Sibiu, încurcat puţin însă, de mişcările politice de la sfârşitul săptămânii trecute. Mitingul de la Sibiu era adresat, iniţial, guvernului condus de către Mihai Răzvan Ungureanu, dar cum acesta a căzut după moţiunea de cenzură de vineri, mişcarea PSD-iştilor sibieni a mai avut legătură doar cu respectarea drepturilor salariaţilor. În scurt timp, mai ales după fluierăturile şi huiduielile din faţa sediului PDL, marşul a devenit unul de bucurie, datorită faptului că, în doar o zi, din opoziţie, PSD a trecut la conducerea Guvernului.

„Acest marş, pe care îl organizăm de peste 10 ani în Sibiu, nu este un protest, ci o solicitare pentru respectarea drepturilor salariaţilor. Sperăm ca noul Guvern Ponta să aducă acea rază de speranţă în România pentru cei necăjiţi, pentru salariaţi şi pensionari, pentru că, mult prea mult, în ultimii patru ani românii au fost dezbinaţi şi asmuţiţi unii împotriva altora. Nu putem progresa decât prin pace socială”, a declarat preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, cel care a mărşăluit şi alături de preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan sau candidatul USL la Primărie, Dragoş Floarea.

Aglomeraţie în Bistriţa şi Timişoara

Mult mai liniştite au stat lucrurile în Bistriţa, acolo unde USL şi PDL s-au grăbit să-şi depună candidaturile la alegeri. Primii au ajuns la birourile electorale reprezentanţii USL, care, prin Radu Moldovan şi Ovidiu Creţu, au intrat oficial în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, respectiv a primăriei Bistriţa. „Ziua de 1 mai va deveni, simbolic, momentul în care munca va fi principalul motor al Consiliului Judeţean. Această instituţie trebuie repusă în mişcare şi munca bine făcută va deveni motorul dezvoltării judeţului nostru. Este nevoie de un parteneriat pentru dezvoltare şi, din acest motiv, candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean pentru a sprijini proiectele primarului Ovidiu Creţu, dar şi a edililor din celelalte localităţi, în mod egal”, a declarat Radu Moldovan. La două ore distanţă de plecarea USL-iştilor, a fost rândul celor de la PDL să-şi depună candidaturile. Vasile Borş vrea să câştige şefia CJ Bistriţa-Năsăud, în timp ce Vasile Moldovan speră să redevină primarul oraşului, după o pauză de patru ani.

„Mulţi bistriţeni mi-au cerut asta şi nu pot să fiu decât de acord cu ei. Aşteptăm să revenim la primărie şi să continuăm proiectele pe care le-am început”, a spus Moldovan. Tot ultima zi de depunere a candidaturilor au ales-o şi cei de la PDL Timiş, „întârziaţi” cu două zile faţă de colegii de la USL. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, în acelaşi timp liderul organizaţiei judeţene a PDL, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, acolo unde se va bate cu omologul său de la PSD, Titu Bojin. „Cel mai important adversar al meu în această luptă este chiar persoana mea. Va trebui să le explic oamenilor ce am făcut până acum, iar dacă voi reuşi asta, atunci va fi bine. În următorii patru ani vreau să continui proiectele pe care le-am început, iar prioritare sunt sănătatea şi serviciile din sănătate”, a declarat Ostaficiuc, cel care speră să îl aibă ca partener pe „viitorul primar” al Timişoarei, Gheorghe Nodiţi, momentan managerul Spitalului Judeţean. Acesta îl va avea drept adversar din partea USL la primăria oraşului bănăţean pe Nicolae Robu. Cei doi au scăpat de actualul edil, Gheorghe Ciuhandu, care a renunţat să mai candideze pentru obţinerea unui al cincilea mandat consecutiv.

La Arad, strategii de prostit alegătorii

La Arad, strategiile electorale au dus la scenarii demne de scenarii de film. Partidele fac orice pentru a obţine voturi şi a ajunge la conducerea municipiului şi judeţului Arad. Democrat-liberalii arădeni s-au camuflat sub aşa-zisa Mişcare Creştin-Liberală, care reuneşte, de fapt, exclusiv membri PDL, deşi teoretic ar fi trebuit să aducă împreună forţele reunite ale PDL, PER şi PNŢCD.

PER există la Arad doar în mapa de documente a unui lider care nu contează pe scena politic,ă iar PNŢCD, după ce iniţial a fost anunţat drept partener al PDL, şi-a pierdut prin demisie o mare parte dintre lideri, pentru a denunţa apoi apartenenţa la MCL.

Gheorghe Falcă a anunţat şi cooptarea unor pretinşi membri ai societăţii civile pe lista pentru consiliul local municipal a partidului, în urma unei aşa-zise competiţii botezate pompos „Trei pentru Arad”. În final, cei trei candidaţi au reuşit să obţină locurile 4,5 şi 6 pe lista MCL (PDL), înaintea unor vechi membri de partid.

Lista MCL pentru Consiliul Judeţean Arad este condusă de Nicolae Ioţcu, preşedintele în exerciţiu, care candidează şi pentru această funcţie. Nu i-a fost uşor deoarece a trebuit să scape de concurenţa preşedintelui organizaţiei, Gheorghe Seculici. Acesta s-a aflat în opoziţie faţă de gruparea Falcă-Ioţcu, dar a pierdut nominalizarea pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad în urma unei şedinţe de birou judeţean cu scântei.

Lista de consilieri judeţeni a MCL (PDL) la Arad cuprinde nume interesante, cum ar fi cel al secretarului de stat la Transporturi, Eusebiu Pistru, aflat pe locul doi, sau a lui Aurel Ardelean, rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, fost senator, aflat pe locul patru. Pe listă însă nu se regăseşte Gheorghe Seculici, deşi acesta este încă, până la alegerile locale, consilier judeţean.

USL şi-a lăsat un candidat la PRM

USL abordează alegerile locale la Arad cu speranţa de a sparge monopolul politic local al PDL. Cursa pentru Primăria Aradului este abordată de USL cu Lia Ardelean, reprezentantă a PC, deşi  mult timp candidat de primar a fost fostul liberal Gavril Popescu. Acesta a schimbat din nou culorile şi va candida pentru Primărie din partea PRM. La Consiliul Judeţean, USL l-a lansat în cursă pe preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina. Acesta are experienţă în administraţie deoarece a ocupat postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad în mandatul 2004-2008.

UNPR şi-a schiţat o echipă pentru alegerile locale structurată pe doi universitari, Sorin Horă, matematician, candidat pentru Primărie şi Alexandru Savici, fizician, candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Cei doi fac echipă de campanie cu senatorul Avram Crăciun, un om politic cu mare experienţă şi vizibilitate, fost prefect al judeţului la începutul anilor ’90.    Text Box:

Forţa Civică sprijină candidatul independent

Mult mai interesantă este însă participarea adevăraţilor reprezentanţi ai sferei civile, reuniţi în Alianţa Forţa Civică, cu liste pentru Primărie şi Consiliul Local. Vârf de lance este candidatul pentru Primărie, Claudiu Cristea. Acesta a demisionat din PNŢCD şi a lansat, alături de alţi reprezentanţi ai sferei civile, o asociaţie civică, Mişcarea Arădeană. În Alianţa Forţa Civică s-au aliat mai multe ONG-uri, care speră să promoveze cât mai mulţi reprezentanţi în viitorul consiliu local municipal arădean.

Cele mai citite

Grupul Alibaba va plăti peste 433 milioane de dolari pentru a încheia un proces colectiv cu investitorii în SUA

Grupul chinez Alibaba a convenit să plătească suma de 433,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv intentat de investitori în Statele...

Credință și corupție: Consilier economic la Arhiepiscopie, arestat pentru furt de milioane

Consilierul arhiepiscopului Teodosie este acuzat că a furat 3 milioane de lei din visteria instituției Consilierul economic Ionuț Pop este acuzat de delapidare în formă...

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China de subminarea alegerilor prezidențiale din SUA

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China că ar depune eforturi pentru a submina alegerile prezidențiale din SUA. Raportul a fost realizat de Centrul Microsoft...
Ultima oră
Pe aceeași temă