Fostul şef al Serviciului Contestaţii din cadrul Direcţiei de Finanţe Galaţi, Dumitru Mirică, a fost prins recent în flagrant de procurorii DNA în timp ce lua bijuterii din aur şi 1.000 euro de la administratorul unei case de amanet, pentru a-i admite o contestaţie. Condamnat de Tribunalul Galaţi la 3 ani de închisoare, Mirică a făcut recurs, Curtea de Apel reducându-i pedeapsa la 2 ani şi jumătate, iar Înalta Curte la 2 ani.
Un flagrant perfect, cu inculpatul liber
Un caz exemplar pentru scoaterea basma curată a unui personaj acuzat de corupţie este cel al lui Georgel Neculai, de la Căpitania Portului Galaţi. În 2006, Vasile Cosma, administratorul Grupului de Scafandri Grei şi Autonomi denunţa la Parchet că Georgel Neculai i-a cerut şpagă, de mai multe ori, pentru a-l exonera de plata către ANR a unei taxe de 5% din valoarea lucrărilor portuare. Procurorii au obţinut ascultarea convorbirilor telefonice, au marcat 20 de bancnote de 1 milion lei vechi şi au organizat flagrantul. L-au reţinut pe Georgel Neculai pentru 24 de ore, acuzându-l de şantaj. Pedeapsa era de la 6 luni la 5 ani de închisoare. dar căpitanul Neculai nu a făcut nici o zi de arest. Când a fost prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul a respins cererea procurorilor. Imediat ce a ieşit pe uşile judecătoriei, Neculai s-a internat la Spitalul Militar pentru colică biliară şi suspiciune de preinfarct, iar a doua zi s-a operat de colicist. Când instanţa a dispus arestarea preventivă, el nu mai putea fi arestat.
Achitat pentru că e însurat şi are un copil
După ani de cercetări, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Roşca Costache Caloinescu a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a lui Georgel Neculai. Motivul era incredibil: „Inculpatul are studii superioare, este căpitan al Portului Galaţi, este căsătorit şi are un copil minor. Urmările faptei sale sunt de o gravitate minimă, nefiind produs nici un prejudiciu material părţii vătămate. Fapta, prin împrejurările concrete în care a fost comisă, a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege”! Georgel Neculai a scăpat cu o amendă de 1.000 lei şi este în continuare căpitan de port la Căpitănia Portului Galaţi. Păgubitul, Vasile Cosma, rămăsese şi fără cele 20 de bancnote marcate cu „mită”, recuperate după câteva luni.
„Cutuma” suspendărilor
Uşor a scăpat şi fostul şef al Direcţiei de Urbanism din Primăria Galaţi, Silviu Vlasie, trimis în judecată de DNA Galaţi pentru şantaj şi luare de mită. După ce Tribunalul îl condamnase la 4 ani de închisoare, Curtea de Apel i-a dat o pedeapsă de 3 ani, cu suspendarea executării pedepsei. Tot cu suspendarea pedepsei cu închisoarea s-a finalizat şi un caz de fraudare a bugetului unui proiect Phare de 45.624,25 euro. În dosar era implicat Dorin Meran, fost membru PSD, PC şi PDL, în buzunarul căruia ajungeau banii. Recent, Dorin Meran a primit un an şi zece luni de închisoare cu suspendare.
Didina si Marghiolita, mai tari ca Bonnie & Clyde
Un caz de corupţie „istoric” e cel în care procurorii DNA Galaţi le-au reţinut pe Marghioliţa Ciupitu, laborantă la Gr Şcolar „Gh Asachi” şi Didina Iordache, menajera familiei lui Camel Gogoncea, directorul Gr Şcolar „Traian”. Marghioliţa racolase 11 amatori de funcţii bugetare, încasase de la ei 120 milioane si 3.500 de euro şi i-a plasat Didinei, care se ocupa de „angajări”. Cele două au fost arestate şi trimise în judecată pentru trafic de influenţă. Prin sentinţa Tribunalului Galaţi, ramasă definitivă în baza deciziei nr 1505/08.03.2006 a ÎCCJ Marghioliţa şi Didina au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.