16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialClujul, blocat de maratonişti

Clujul, blocat de maratonişti

A doua ediţie a maratonului internaţional va aduce la Cluj-Napoca peste 1.000 de persoane din 25 de ţări şi patru continente.

După o primă ediţie încheiată cu succes în 2011, Maratonul Internaţional de la Cluj-Napoca revine duminică, 22 aprilie, pentru al doilea an consecutiv. Centrul capitalei Transilvaniei, precum şi alte alei din oraş, vor fi blocate de alergători veniţi din 25 de ţări aflate pe patru continente, în ceea ce se vrea începutul unui eveniment de tradiţie în Cluj. Până ieri seară, pe site-ul competiţiei erau înscrise aproape 1.000 de persoane, însă lista rămâne deschisă până sâmbătă, astfel că sunt destule şanse ca la startul competiţiei, ce va fi dat pe Cluj Arena, numărul concurenţilor să depăşească 1.300, câţi au participat anul trecut.

Deocamdată, se ştie sigur că duminică vor alerga prin Cluj concurenţi din Spania, Franţa, Germania, Ucraina, Danemarca, SUA, Argentina, Venezuela, dar şi din Cuba, Liban sau Israel. Evident, nu vor lipsi sportivi din Ungaria şi România, majoritari pe lista înscrişilor, dar nici etiopianul Ashenafi Erkolo, câştigătorul de anul trecut în proba de maraton. Totuşi, cel mai exotic participant la întrecerea de la Cluj se numeşte Morgane Chazal şi vine tocmai din Noua Caledonie, un arhipelag ce aparţine Franţei, situat în vestul oceanului Pacific.

Lungimea celor cinci probe

Acesta nu va concura, însă, în proba regină, maratonul, ci va încerca să obţină o clasare cât mai bună la întrecerea de semimaraton, acolo unde va trebui să reziste 21 de kilometri. De altfel, pe lângă aceste două probe, câţiva dintre cei 1.000 de concurenţi vor alerga şi la proba de maraton-ştafetă, 4×10,5 km sau la crosul BT, în lungime de şase kilometri. De asemenea, există şi o cursă destinată copiilor de până în 13 ani şi care are o lungime de doar doi kilometri. Totuşi, mulţi dintre participanţi vor încerca să alerge 42,195km, atât cât reprezintă distanţa la proba de maraton, cea mai prestigioasă competiţie a întrecerii de la Cluj. Concurenţii vor pleca de pe Cluj Arena în jurul orei 09:00, după care se vor îndrepta înspre centrul oraşului şi cartierul Mărăşti, traseu ce va fi parcurs de două ori, înainte de a se întoarce din nou pe Cluj Arena, la sosirea programată după aproximativ cinci ore. „Maratonul Internaţional Cluj-Napoca este un eveniment important pentru oraş şi pentru Transilvania, deoarece atrage alergători din mai multe oraşe ale ţării, cât şi alergători din străinătate. Prezenţa tuturor categoriilor de vârstă şi diferitelor niveluri de pregătire va oferi un adevărat spectacol, deoarece reprezintă atât o competiţie sportivă importantă cu nivel tehnic ridicat, cât şi un eveniment social ce implică participarea oamenilor pasionaţi de fenomenul sportiv”, au declarat organizatorii maratonului internaţional de la Cluj. Înscrierea la această competiţie, însă, nu a fost gratuită. Fiecare participant a trebuit să plătească 20 sau 25 de euro, în funcţie de perioada aleasă pentru înscriere, iar cei mai „întârziaţi” dintre ei au scos din buzunar 30 de euro, dacă au preferat să se înscrie după 1 aprilie. 

Cinci clasaţi premiaţi

Organizatorii au pregătit premii în bani pentru primii cinci clasaţi la proba de maraton şi semimaraton. Evident, câştigătorul probei de maraton se va alege cu cei mai mulţi bani, 3.000 de lei, locul doi va primi 2.500 de lei, iar ocupantul ultimei trepte a podiumului va fi recompensat cu 2.000 de lei. Următorii doi clasaţi vor primi, la rândul lor, 1.000, respectiv 500 de lei. De asemenea, câştigătorul de la semimaraton se va alege cu 2.000 de lei, iar echipa care se va impune la proba de maraton-ştafetă va împărţi 800 de lei.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă