1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialTiraspolul ar putea găzdui radarul scutului rusesc anti-rachetă

Tiraspolul ar putea găzdui radarul scutului rusesc anti-rachetă

Informaţia, provenită din publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, semnalizează începutul unei noi strategii a Rusiei, în care regiunea separatistă Transnistria se reîntoarce în centrul atenţiei Moscovei.

Acest fapt este subliniat şi de numirea fostului ambasador al Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin, în postul de reprezentant al Federaţiei Ruse pentru Transnistria – şi de co-preşedinte al comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti pentru cooperare economică.

Rogozin, considerat de siteul EUObserver drept un potenţial viitor candidat la preşedinţia Rusiei, deţine totodată şi funcţia de vice-premier însărcinat cu industria de armament – şi a afirmat, în cartea sa „Inamicul poporului”, publicată în 2006, că Transnistria trebuie să revină în componenţa Federaţiei Ruse.

„Din punct de vedere militar, nu are nici un sens”

Vitali Kulik, directorul Institutului pentru Studiul Societăţii Civile din Kiev, consideră că, deşi amplasarea în Transnistria a unor baterii de rachete Iskander, care fac parte din scutul rusesc antirachetă, nu este realistă, „radarul Voronej ar fi o posibilitate, având în vedere că România găzduieşte mai multe baze NATO şi că Moscova a înţeles că Moldova se îndepărtează treptat de ea şi s-ar putea uni cândva cu România”, după cum relatează Nezavisimaia Gazeta.

Ministerul Apărării de la Moscova a negat, conform publicaţiei ruse, posibilitatea amplasării unei staţii radar la Tiraspol, deoarece nu se doreşte ca părţi ale scutului anti-rachetă să se afle în afara teritoriului Rusiei. De altfel, mai multe oferte de a găzdui părţi ale scutului anti-rachetă, făcute în 2010 şi 2011 de liderii din Transnistria, au fost respinse de oficialii ruşi, Dimitri Rogozin declarând la acea vreme că o asemenea iniţiativă ar putea duce la un grav conflict regional.

Mai mulţi experţi pun de asemenea sub semnul întrebării rostul unei asemenea acţiuni; Viktor Litovkin, un expert militar rus citat de portalul moldovean de ştiri Unimedia, a declarat că „din punct de vedere militar, nu are nici un sens să amplasezi în această regiune un sistem radar de avertizare timpurie. Contramăsurile la sistemul de apărare anti-rachetă pot fi desfăşurate pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Dacă amplasarea radarului Voronej s-ar putea dovedi a fi doar un zvon neîntemeiat, nu se poate însă nega că Transnistria beneficiază în ultima vreme de o atenţie sporită din partea Moscovei. Astfel, în ultimele zile Rusia a anunţat deschiderea unui consulat la Tiraspol, necesar pentru prelungirea paşapoartelor cetăţenilor ruşi din regiunea separatistă, care vor expira în acest an. Totodată, Rogozin a afirmat că forţele armate ruse staţionate în Transnistria vor fi modernizate până în 2020 – şi că Rusia nu vede nici un motiv pentru a îşi încheia misiunea „de păstrare a păcii” din regiune, care va continua atâta timp cât Moscova va simţi că prezenţa sa militară garantează stabilitatea din zonă, după cum relatează portalul de ştiri Voice of Russia.

Cele mai citite

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă