30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInternaționalCoronavirus, nou motiv de dispută China-SUA

Coronavirus, nou motiv de dispută China-SUA

 

”Guvernul american a fost primul care şi-a evacuat personalul din consulatul său de la Wuhan (centrul epidemiei), a sugerat retragerea parţială a personalului său din ambasadă şi a impus o interdicţie de intrare pe teritoriul american pentru turiştii chinezi”, s-a plâns Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez. ”El nu a încetat să stârnească şi să semene panică, ceea ce constituie un exemplu foarte prost”, a declarat ea pentru presă în timpul unei conversaţii pe reţeaua socială chineză WeChat, conform Agerpres, care citează AFP.

 

Măsurile impuse de Statele Unite

 

Washingtonul a interzis intrarea pe teritoriul american pentru toţi nerezidenţii ce sosesc din China şi le recomandă cetăţenilor săi să nu se deplaseze în această ţară asiatică sau să o părăsească dacă se află acolo. Această măsură a stârnit nemulţumiri în rândul a numeroşi chinezi şi alți străini, care nu mai pot să ajungă la locul lor de muncă, la universităţile unde studiază sau să facă turism în SUA.

 

”În acelaşi timp, guvernul american nu ne-a oferit niciun ajutor substanţial”, a mai subliniat Hua Chunying. Ea a precizat că, dimpotrivă, China a primit provizii medicale din circa zece ţări, printre care Franţa, Japonia, Turcia, Pakistan, Iran, Rusia sau Regatul Unit. China are nevoie de urgenţă de măşti medicale, ochelari şi combinezoane de protecţie, a continuat Hua Chunying.

 

Apărarea americană

 

Trump a afirmat în schimb că oficialii americani au oferit Chinei un ”ajutor extraordinar” în gestionarea epidemiei. Robert O’Brien, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a susținut că până în acest moment chinezii nu au acceptat ofertele de ajutor din partea SUA

SUA au tras alarma, Rusia întrece măsura

Rusia a anunţat luni că va recurge la expulzarea cetăţenilor străini infectaţi cu noul coronavirus, după ce săptămâna trecută a decis să-şi închidă frontiera cu China şi să reducă legăturile între cele două ţări, transmite AFP.

 

Noul coronavirus ”a fost adăugat pe lista maladiilor periculoase în mod special, ceea ce ne permite să procedăm la expulzarea străinilor infectaţi şi să punem în practică măsuri speciale precum plasarea în izolare şi carantina”, a declarat noul premier rus Mihail Mişustin într-o şedinţă guvernamentală.

 

Imensitatea estică, numai două persoane infectate

 

Doi pacienţi infectaţi cu coronavirus au fost înregistraţi oficial în Rusia vineri. Este vorba despre doi chinezi plasaţi la izolare în spitale din regiunile Tiumen (Ural) şi Cita (Extremul Orient). Mişustin a informat luni că a semnat un plan naţional de luptă contra epidemiei, dând asigurări că ”situaţia este sub control în Rusia, care dispune de toate medicamentele şi mijloacele de protecţie necesare”.

 

Restricții anterioare

 

Săptămâna trecută, Moscova a adoptat o serie de măsuri, printre care închiderea celor 4.250 de km ai frontierei cu China, întreruperea legăturilor feroviare şi restricţii ale zborurilor. Avioane ale armatei ruse urmează să evacueze în următoarele zile cetăţenii ruşi prezenţi în provinciile din China atinse de coronavirus, printre care Hubei, epicentrul epidemiei.

 

Epidemia de pneumonie virală a contaminat deja mai mult de 17.000 de persoane, dintre care 360 mortal, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor chineze.

 

Cele mai citite

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă