Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a făcut o vizită la Cluj, pentru a vedea o expoziție la Muzeul de Artă. Înainte de această vizită, ambasadorul a avut câteva întâlniri cu antreprenori și cu primarul orașului, Emil Boc. Klemm a transmis că au fost discutate și ultimele evenimente petrecute la București, printre care ”nefericita hotărâre a Guvernului de a face paşi înapoi în privinţa unor prevederi referitoare la corupţie şi despre răspunsul extraordinar al românilor, care constituie o sursă de inspiraţie şi din fericire.”
”Am avut câteva întâlniri foarte bune, am fost la Universitatea Babeş-Bolyal unde am discutat despre evenimentele din România, despre nefericita hotărâre a Guvernului de a face paşi înapoi în privinţa unor prevederi referitoare la corupţie, despre răspunsul extraordinar al românilor, care constituie o sursă de inspiraţie şi din fericire, pentru decizia ulterioară a Guvernului de a retrage acea legislaţie”, a afirmat ambasadorul Hans Klemm.
Klemm a vorbit și cu primarul Clujului, Emil Boc, și cu tineri antreprenori. Cei din urmă au vrut să afle cum îi poate sprijini Ambasada SUA, iar Klemm le-a spus acestora că susține dezvoltarea sectorului IT din România.
”M-am întâlnit şi cu primarul Emil Boc de la care am aflat că în 2017 va fi un an important pentru Cluj. M-am întâlnit cu un tânăr antreprenor pentru a afla cum poate sprijini ambasada dezvoltarea de noi companii. Antreprenoriatul şi transferul de tehnologie pentru a susţine dezvoltarea sectorului IT din România”, a spus Klemm.
Ambasadorul SUA a precizat că adevăratul motiv al vizitei sale l-a constituit o expoziţe la Muzeul de Artă din Cluj unde a stat de vorbă cu autoarea lucrărilor, Klemm afirmând că atât în ambasadă, cât şi în reşedinţa sa are câteva picturi ale ei.
Pe data de 21 februarie, Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall (schimbată între timp cu Tudorel Toader), a avut o întâlnire cu ambasadorul american Hans Klemm, pe care l-a asigurat că țara noastră va continua lupta anti-corupție.
Totodată, Bichall a precizat că vrea ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), „ca o confirmare a eforturilor depuse de succes de către România”.
„Suntem ferm și pe deplin angajați în direcția continuării eforturilor de consolidare a justiției din România, inclusiv în ce privește legislația în domeniu, precum și în privința continuării și întăririi luptei anti-corupție, a luptei împotriva crimei organizate, a traficului de persoane și a activităților teroriste. În același timp, nu trebuie să pierdem din vedere că justiția se face în sala de judecată, exclusiv în baza probelor aflate la dosar. Este esențial să oferim instituțiilor responsabile mijloacele și resursele necesare pentru a-și face datoria, un aspect important în acest sens fiind demersurile de recuperare a prejudiciilor. Doresc, în egală măsură, să subliniez importanța asigurării unui echilibru între eficiența actului de justiție și respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Obiectivul nostru este de a ieși din Mecanismul de Cooperare și Verificare în cel mai scurt timp posibil, ca o confirmare a eforturilor depuse cu succes de către România în ce privește reformele din justiție, precum și ținând cont de faptul că țara noastră a îndeplinit majoritatea angajamentelor prevăzute în cadrul acestui mecanism”, a declarat Ana Birchall, în discuția cu Klemm, conform unui comunicat remis redacției.
La sfârșitul lui Ianuarie, Klemm s-a întâlnit cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Koveși, întâlnire în cadrul căreia, oficialul american și-a exprimat din nou, voința de a lupta împotriva corupției și de a susține instituțiile care fac acest lucru.
Diplomatul a reiterat ideea că şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, vizată de acuzaţiile fugarului Ghiţă, se bucură de susţinerea fermă a SUA pentru activitatea pe care o desfăşoară în lupta împotriva corupţiei.
„Statele Unite o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA şi toate instituţiile de luptă împotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitală pentru viitorul României. În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie”, a declarat Klemm.