21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSoluลฃii romรขneลŸti care te fac sฤƒ te simลฃi prost. Cum ne-am Cร‚ลžTIGAT...

Soluลฃii romรขneลŸti care te fac sฤƒ te simลฃi prost. Cum ne-am Cร‚ลžTIGAT DREPTUL la o nouฤƒ OBLIGAลขIE

Aducerea aproape de realitate a votului obligatoriu, în condiลฃiile în care proiectul de lege al celor doi traseiลŸti, Tudor Ciuhodaru ลŸi Mircia Giurgiu, a devenit în cele din urmฤƒ literฤƒ de lege, meritฤƒ o dezbatere în toatฤƒ regula.

Iar asta, chiar dacฤƒ un asemenea proces va fi, inevitabil, presฤƒrat nu doar cu luฤƒri raลฃionale de poziลฃie, ci ลŸi cu revฤƒrsฤƒri uriaลŸe de umori ลŸi chiar dacฤƒ intrarea în vigoare este în continuare condiลฃionatฤƒ de trecerea prin cealaltฤƒ Camerฤƒ, promulgarea legii de cฤƒtre preลŸedinte ลŸi, eventual, de o hotฤƒrâre a Curลฃii Constituลฃionale. Bineînลฃeles, în situaลฃia în care legea va fi ลŸi atacatฤƒ la aceastฤƒ Curte, ceea ce este de aลŸteptat dacฤƒ avem în vedere ritmul halucinant de alert în care instanลฃa cu pricina a fost pânฤƒ acum implicatฤƒ – cฤƒ a fost vorba de câini, cฤƒ a fost vorba de tฤƒieri de pensii ลŸi salarii, cฤƒ a fost vorba de împreunarea perversฤƒ a unora cu Securitatea, înainte de 1989.

Pe de altฤƒ parte, cu toate cฤƒ este încฤƒ proaspฤƒt, subiectul poate fi lejer introdus în aria controversei, iar asta încฤƒ de pe acum. Aici vor fi de urmฤƒrit douฤƒ paliere – unul priveลŸte forma, celฤƒlalt fondul.

Înainte de a ne întreba esenลฃialul, anume dacฤƒ este bun sau rฤƒu votul obligatoriu în România de astฤƒzi, ar fi cazul sฤƒ ne pronunลฃฤƒm pe formฤƒ. Ce credibilitate au, deci, iniลฃiatorii legii?

Dupฤƒ cum am spus mai sus, Ciuhodaru ลŸi Giurgiu sunt doi traseiลŸti politici cu patalama, iar acest detaliu neonorant din CV-ul lor ar fi cazul sฤƒ ne stârneascฤƒ din start dubii cu privire la sinceritatea cu care au pornit la drum, la cât sunt de capabili cei doi în a evita cฤƒderea în pฤƒcatul superficialitฤƒลฃii, la cât sunt de intim dispuลŸi cei doi în a urma linia unor principii, din moment ce au abdicat pânฤƒ acum de la comandamente etice infinit mai laxe.

În al doilea rând: când a trecut prin furcile caudine ale Parlamentului acest proiect? O ลŸtie acum toatฤƒ lumea, cฤƒ la finele Sฤƒptฤƒmânii Mari, când atenลฃia opiniei publice, dar ลŸi a politicienilor, este copleลŸitฤƒ de mireasma relaxantฤƒ a mini-vacanลฃei de PaลŸti, a discuลฃiilor interminabile despre rolul ลŸi rostul mielului în România secolului XXI, a dezbaterilor docte, comparative, despre cum fac turism bulgarii ลŸi cum îl fac românii în aceastฤƒ perioadฤƒ specialฤƒ.

A devenit un obicei funest pentru consolidarea democraลฃiei autohtone ca evenimente-cheie, cu adresabilitate naลฃionalฤƒ, sฤƒ fie livrate pe piaลฃa publicฤƒ în cele mai neavenite momente, fix când simลฃurile publicului sunt, ลŸi este de natura evidenลฃei, anesteziate.

Ultima experienลฃฤƒ de acest tip am trฤƒit-o cu toลฃii cu ocazia Crฤƒciunului ลŸi Revelionului trecut, când o reformฤƒ de cert interes naลฃional, precum cea a sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, a fost lansatฤƒ la apฤƒ când tot omul se concentra nu pe miel, ci pe purcel. Unii pentru cฤƒ-l aveau, alลฃii pentru cฤƒ nu.

Sฤƒ fie, deci, o coincidenลฃฤƒ sau totul ลฃine de o continuitate atent ลŸi cinic cultivatฤƒ?

În al treilea rând: cum s-a metamorfozat proiectul celor doi parlamentari în lege? ลžtim azi cฤƒ tacit, tacit, tacit. Nu contest – este o proceduฤƒ parlamentarฤƒ legalฤƒ ลŸi, nu contest, legea privind obligativitatea votului, sub rezerva unor sancลฃiuni cât se poate de drastice, nu este nici prima, nici ultima lege care trece astfel de filtrul Legislativului. Este, însฤƒ, cu adevฤƒrat corect faลฃฤƒ de cei vizaลฃi, faลฃฤƒ de noi toลฃi? Prefer naivitฤƒลฃii, dulcea îndoialฤƒ.

Iar cu acestea am expediat deconspirarea formei. TotuลŸi, nici pe fond lucrurile nu stau cu mult mai  bine.

Prin traducerea votului într-o sarcinฤƒ popularฤƒ validatฤƒ prin lege, acest drept fundamental care o bunฤƒ perioadฤƒ în istorie a funcลฃionat ca filtru pentru politicile de segregare socialฤƒ, de rasฤƒ ลŸi pe criterii de sex, asistฤƒm la transformarea unui drept universal într-o obligaลฃie de circumstanลฃฤƒ.

Sฤƒ fie asta o alchimie binevenitฤƒ, va fi ea eficientฤƒ, putem vorbi de un proces în spiritul vremurilor ลŸi de o temelie solidฤƒ pentru progres?

Chiar dacฤƒ iniลฃiatorii ลŸi-or fi propus sฤƒ dea un impuls decisiv participฤƒrii active a cetฤƒลฃenilor la viaลฃa cetฤƒลฃii, pe fondul unei prezenลฃe la vot tot mai reduse, intenลฃiile bune trฤƒdeazฤƒ ample lucrฤƒri de amenajare a unui drum ireversibil spre Iad.

Este o rฤƒtฤƒcire incalificabilฤƒ, oricât de mult te-ar frustra momentul, sฤƒ operezi o reducลฃie atât de brutalฤƒ ลŸi de buimacฤƒ a universalului la particular, a dreptului la obligaลฃie, a opลฃiunii conลŸtiente la un tip insolubil de supunere impusฤƒ în contra-spiritului actualei civilizaลฃii occidentale.

E drept, mare parte din cele ce se întâmplฤƒ cu România îลŸi are rฤƒdฤƒcinile adânc înfipte în neimplicarea civicฤƒ a unor vaste categorii sociale, a unui vast numฤƒr de oameni. Prezenลฃa slabฤƒ la vot din ultimii ani stฤƒ ca o dovadฤƒ vie în acest sens.

Un Ciuhodaru sau un Giurgiu vor crede cฤƒ vor rezolva problema plasând niลŸte amenzi ลŸi restrângând individului niลŸte drepturi, cât or fi ele de fundamentale.

 Sฤƒ fie, însฤƒ, chiar atât de simplu? Rezolvฤƒ legea lor problema de fond, anume slaba prestaลฃie a multora dintre politicieni, corupลฃia care a devenit endemicฤƒ la vârf, lipsa de voinลฃฤƒ în a trata cauzele bolii ลŸi miลŸto-ul cu care sunt abordate pânฤƒ ลŸi efectele ei?

Rezolvฤƒ votul obligatoriu incoerenลฃa societฤƒลฃii civile ลŸi, mai mult decât incoerenลฃa, incapacitatea acesteia de a coagula suficientฤƒ forลฃฤƒ ลŸi de a dezvolta o masฤƒ criticฤƒ, în zona civicฤƒ, relevantฤƒ pentru a avea succes în persuadarea autoritฤƒลฃii?

Ce bine ar fi fost! Dar asta sigur nu se va întâmpla. Pentru astfel de lucruri este nevoie de responsabilitate, nu doar colectivฤƒ, ci individualฤƒ, e nevoie de timp, e nevoie de înลฃelegere a culturii democratice, e nevoie de informare. E, deci, nevoie de fiecare dintre noi…

Civismul nu se face cu parul, responsabilitatea nu e un dat, ci se clฤƒdeลŸte, iar solidaritatea înseamnฤƒ rafinament nu atavism ลŸi tocmai de aceea ar trebui înลฃeleasฤƒ ca încununarea unui efort amplu.

De cealaltฤƒ parte, nici corupลฃia ลŸi nici incultura care macinฤƒ intestinele autoritฤƒลฃii nu vor fi îndepฤƒrtate numai cu duhul blândeลฃii.

În acest din urmฤƒ caz chiar e nevoie de legi ลŸi, pasul doi, de sânge rece întru aplicarea lor. Interesant, însฤƒ, cum dinspre zona politicฤƒ disponibilitatea legiferฤƒrii fฤƒrฤƒ cusur ลŸi a penalizฤƒrii obscene se dovedeลŸte largฤƒ pentru cei mulลฃi, dar strâmtฤƒ pentru cei puลฃini.

Unii vor zice chiar cฤƒ baronii care dominฤƒ judeลฃele primi-vor loviturฤƒ durฤƒ prin impunerea obligativitฤƒลฃii ca tot omul sฤƒ voteze la alegeri. Cฤƒ votul se va „scumpi”, cฤƒ manipularea electoratului va avea marje de manevrฤƒ dramatic reduse.

Sฤƒ fie fix asta arma cu care putem îngenunchia nenorocitul de baron ลŸi acest stil de a face politicฤƒ prin care a fost pervertitฤƒ aceastฤƒ artฤƒ pânฤƒ în cele mai intime interstiลฃii?

Din contrฤƒ, ลŸansele cele mai mari sunt sฤƒ obลฃinem contrariul. În faลฃa unui vot obligatoriu, a unor amenzi ลŸi ameninลฃฤƒri cu restrângerea unor drepturi  (din punctul meu de vedere colosale), coroborat cu stilul semi-dictatorial în care se face politicฤƒ în judeลฃe ลŸi, deci, cu puterea uriaลŸฤƒ pe care o dezvoltฤƒ baronul local prin „curtenii” sฤƒi în teritoriu, este mai aproape de adevฤƒr cฤƒ electoratul care pânฤƒ acum nu se deplasa la vot, din lehamite, sฤƒ renunลฃe forลฃat la tihna sa barbarฤƒ ลŸi sฤƒ punฤƒ ลŸtampila din RESEMNARE. Iar când o pune aลŸa ลŸi când alternativele sunt limitate sau inexistente, oare pe cine va alege? Oferฤƒ cineva garanลฃii cฤƒ „spiritul de turmฤƒ” a fost eradicat în România? Nici cu tuberculoza nu am reuลŸit asta.

Dacฤƒ pânฤƒ acum au tฤƒcut, cei aproape 50% din românii cu drept de vot care au refuzat pânฤƒ acum sฤƒ meargฤƒ la urne au în sfârลŸit ocazia sฤƒ se facฤƒ auziลฃi. Ei sunt potenลฃialele victime ale rigorilor noii legi, în cazul cฤƒ aceasta va trece de filtrele PreลŸedinลฃiei ลŸi Curลฃii Constiuลฃionale. Dacฤƒ nici de data asta nu îลŸi vor formula punctul de vedere, cฤƒ e pro, cฤƒ va fi contra, atunci, cu adevฤƒrat, Ciuhodaru, Giurgiu ลŸi alลฃii ca ei, care pun semnul egalitฤƒลฃii între boligaลฃie ลŸi drept, au fir întins la pescuit.

P.S.: Ca orice cetฤƒลฃean cu drept de vot din ลฃara asta, m-am lovit de fiecare datฤƒ de oferta electoralฤƒ îndoielnicฤƒ. De fiecare datฤƒ am mers însฤƒ la vot. Uneori am ales pe cineva, alteori mi-am anulat singur votul, ลŸtampilând tot ce am întâlnit în cale. O consider drept cea mai onestฤƒ formฤƒ de protest. Mฤƒcar prin simpla dislocare din confortul unei duminici acasฤƒ ลŸi deplasarea la secลฃia de votare dai dovadฤƒ cฤƒ te intereseazฤƒ ce se întâmplฤƒ în jur. Dacฤƒ nici pe tine însuลฃi nu te intereseazฤƒ de tine însuลฃi, atunci orice pretenลฃie pe care o emiลฃi faลฃฤƒ de altul îลŸi pierde valoarea.    

Cele mai citite

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ