5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialAcordaţi atenţie detaliilor de finisaj

Acordaţi atenţie detaliilor de finisaj

Atunci când ne gândim la finisarea pereţilor, având ca ţintă apartamentele de bloc, singurele materiale la care facem de obicei referire sunt zugrăvelile, plăcile ceramice şi tapetul.

În astfel de situaţii, cu buget relativ limitat, materialele menţionate sunt singurele alternative la care se poate recurge. Aceasta nu înseamnă însă că detaliile de finisaj trebuie lăsate în plan secund. Tocmai atenţia deosebită şi execuţia impecabilă contribuie în mod semnificativ la imaginea finală a renovării, indiferent de calitatea materialelor. Regula aceasta este cu atât mai imperativă, cu cât zona este mai vizibilă. Aici, nici un compromis nu este tolerabil.

În cazul finisării cu plăci ceramice a pereţilor, respectarea clasicelor reguli de montaj va conduce cu siguranţă la un rezultat final impecabil. Dar în multe cazuri, locuinţele au particularităţi care cer adaptarea acestor reguli. În asemenea situaţii, rezultatul final va depinde de inspiraţia cu care decideţi să acordaţi regulile generale la cazul particular cu care vă confruntaţi.

Exemplul pe care l-am ales se referă la o cutie de distribuitori care a fost montată în cea mai vizibilă zonă a bucătăriei. Pentru ca impactul vizual al cutiei metalice să fie cât mai mic, s-a decis „îmbrăcarea” ei în aceleaşi plăci ceramice cu care au fost finisaţi pereţii. Acest mic detaliu de finisaj, care s-a făcut cu un efort minim şi practic, fără o cheltuială suplimentară, o condus la îmbunătăţirea substanţială a imaginii celui mai vizibil perete al bucătăriei.

Etape de lucru:

1. După ce au fost montaţi distributorii instalaţiei de încălzire, a fost tencuit peretele şi a fost turnată şapa, a fost montată şi cutia metalică ce are rolul să mascheze şi să protejeze distribuitorii.

2. Montajul plăcilor de piatră pe suprafaţa metalică a început cu măsurarea suprafeţei de lucru. Dimensiunile respective au fost transpuse pe plăci, iar măsurile au fost marcate cu un creion.

3. Cu ajutorul unui polizor unghiular plăcile au fost tăiate pe liniile anterior trasate. Din cauza durităţii materialului, tăierea a fost realizată din aproape în aproape, în etape succesive.

4. Adezivul special a fost preparat conform reţetei indicată de producător. Acesta a fost aplicat, cu ajutorul unui şpaclu, atât pe suprafaţa metalică a cutiei, cât şi pe cea posterioară a plăcilor.

5. După crearea patului de adeziv a fost poziţionată placa de piatră.  Imediat după aplicare, ea a fost poziţionată cât mai aproape de poziţia dorită.

6. Placa a fost presată cu un ciocan din cauciuc, verificându-se permanent cu polobocul planeitatea ei. După stabilirea poziţiei finale a fost îndepărtat restul de adeziv de la rosturi.

7. După trecerea timpului de uscare indicat de producător s-a putut trece la chituirea rosturilor dintre plăci. S-a folosit un chit special, a cărui culoare şi textură au completat imaginea plăcilor ceramice. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă