Coreea de Nord a lansat o rachetă Unha-3, care ar trebui să plaseze un satelit pe orbită. Racheta a parcurs 120 de kilometri înainte de a se rupe în patru bucăţi şi de a cădea în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene. Japonia şi aliaţii săi, în special Statele Unite, au solicitat în repetate rânduri Phenianului să renunţe la această lansare pe care ei o consideră ca fiind un test cu rachetă balistică, potrivit Daily Mail.
Racheta, înaltă de 30 de metri şi cu un diametru de 2,5 metri, urmează să lanseze pe orbită un satelit de observare a Pământului, Kwangmyongsong-3 (Stea strălucitoare), a cărui misiune este să strângă informaţii despre recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreei de Nord.
Racheta trebuie să fie lansată de la baza Tongchang-ri. în extremul nord-vest al Coreei de Nord. Prima porţiune trebuie să cadă în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua în estul Filipinelor, survolând o parte din insulele Okinawa (sudul Japoniei).
Jurnaliştii străini au vizitat centrul de comandă şi au realizat mai multe fotografii. Primele imagini prezintă computere vechi desprinse parcă din filmele cu James Bond din anii 70. De aici oamenii de ştiinţă nord coreeni vor supraveghea lansarea rachetei.
Guvernul japonez a înstaurat o celulă de criză în legătură cu lansarea acestei rachete. Funcţionari şi experţi au fost reuniţi într-un birou special al serviciilor premierului, cu scopul de a colecta şi analiza informaţii în timpul zilelor următoare.
Evocând posibilitatea căderii lansatorului sau a rămăşiţelor pe teritoriul său, Japonia, ca şi Coreea de Sud, s-a pregătit să elimine racheta dacă este necesar.
Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost instalate în centrul Tokyo şi în regiune pentru a proteja metropola şi pe cei 35 de milioane de locuitori, precum şi în arhipelagul Okinawa.
Trei distrugătoare dotate cu sisteme de luptă Aegis şi rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3) au fost de asemenea amplasate în marea Chinei orientale.