Curtea de Casaţie din Italia a confirmat marţi arestul la domiciliu în cazul comandantului navei Costa Concordia, Francesco Schettino, cercetat pentru naufragiul şi abandonarea navei, al cărei accident produs la 13 ianuarie s-a soldat cu 32 de morţi, relatează AFP Mediafax.
Instanţa supremă a dat curs rechizitoriului procurorului său, respingând însă recursul Parchetului care voia încarcerarea acestuia din nou, dar şi pe cel al apărării, care cerea eliberarea lui, potrivit presei italiene.
Cercetat pentru multiple omucideri din imprudenţă, naufragiu, abandonarea navei şi pentru că nu a informat autorităţile maritime italiene despre gravitatea incidentului, Schettino a fost arestat după naufragiu, la ordinul procurorului şef din Grosseto. Naufragiul s-a produs în apropiere de insula Giglio, care aparţine de provincia Grosseto, în Toscana.
Câteva zile mai târziu, o judecătoare din Grosseto a decis să-l elibereze pe comandantul în vârstă de 52 de ani, consemnându-l la domiciliu, în apartamentul său din Meta di Sorrento, la sud de Neapole.
Consemnul la domiciliu îl împiedică să plece din casă şi să comunice cu altcineva în afară de apropiaţii săi.
Căpitanul a recunoscut că a efectuat o manevră neadecvată care a condus la lovirea unei stânci, dar afirmă că a restabilit situaţia apropiind repede nava de mal. El a negat că ar fi părăsit Costa Concordia, oferind însă versiuni contradictorii, inclusiv cea potrivit căreia şi-ar fi pierdut echilibrul şi ar fi căzut într-o şalupă.
O primă audiere preliminară în acest dosar a avut loc la 3 martie, la Tribunalul din Grosseto, iar următoarea este prevăzută la 21 iulie.
În total, nouă persoane sunt cercetate în acest caz, între care Francesco Schettino, secundul său, alţi patru membri ai echipajului şi trei membri ai personalului de pe uscat, inclusiv Manfred Ursprunger, un vicepreşedinte executiv al companiei Costa Crociere, proprietara navei Costa Concordia, şi Roberto Ferrarini, şeful unităţii de criză a companiei.