Aici este locul unde se depozitează ferăstrăul şi foarfeca de vie, maşina de tuns iarba şi hârleţul, precum şi toate celelalte scule, unelte şi aparatură de care vă folosiţi în gospodărie. De aceea, este practic obligatorie în orice curte.
Puteţi să vă depozitaţi sculele şi uneltele în garaj (dacă există, dar construcţia sa este scumpă) sau într-o magazie special amenajată. Pentru alegerea locului de construcţie sau amplasare a magaziei, trebuie să vă gândiţi foarte bine la acest lucru înainte de a vă apuca de treabă. În primul rând, nu trebuie să afectaţi în nici un fel estetica grădinii. Prin urmare, bine ar fi să alegeţi un loc ceva mai retras, poate chiar în preajma unui gard. Dacă veţi construi (sau amplasa, în cazul în care aţi cumpărat-o de-a gata) magazia înainte de a amenaja grădina, rezultă limpede că trebuie să ştiţi cât mai bine în ce fel va arăta grădina dvs. la maturitate. Un alt lucru la care trebuie să vă gândiţi este dacă nu cumva veţi dori să-i atribuiţi magaziei şi alte destinaţii. De pildă, poate că veţi construi şi un grătar alături, iar în magazie aţi putea depozita lemne. Puteţi să montaţi pe acoperiş chiar şi panouri solare, iar în acest caz va trebui să orientaţi avantajos magazia faţă de soare.
De-a gata, sau construită ad-hoc?
În general, o magazie de-a gata, de dimensiuni medii, costă de la 2.000 de lei în sus. Dacă o construiţi singuri, probabil că o veţi scoate undeva la jumătate. Dar aceasta presupune să găsiţi singuri scânduri uscate şi bine rindeluite, căpriori, şarpantă, piesele metalice pentru îmbinare (colţare şi altele), să construiţi o fereastră sau două etc. iar dacă nu vă pricepeţi la dulgherie, să tocmiţi un meşter.
Pentru construcţie trebuie să aveţi în vedere că magazia nu se construieşte/montează direct pe pământ, lemnul de la bază putând putrezi foarte repede iar apa pluvială s-ar infiltra fără probleme în interiorul magaziei. Din acest motiv trebuie turnată o platformă betonată, cu aria ceva mai mare decât a magaziei. Pe această platformă veţi construi şi un mic soclu, care să ţină departe apa din precipitaţii, şi de-abia pe acesta veţi monta pereţii. N-ar fi rău să vă gândiţi şi la o alee care să lege magazia de clădirea principală. De asemenea, trebuie să vă gândiţi la alimentarea electrică: dacă nu vă plac firele întinse prin aer, va trebui să cereţi unui electrician să vă monteze o instalaţie subterană. În magazie cu siguranţă veţi dori să montaţi un bec, o priză şi, vă recomandăm noi, o alarmă.
Materialele folosite
Lemnul de răşinoase este cel mai potrivit material pentru realizarea pereţilor şi a şarpantei. Datorită răşinii pe care o conţine, el este foarte rezistent la umezeală. În plus, este foarte uşor, deci nu apasă prea tare pe fundaţie şi se poate manipula şi prelucra cu lejeritate.
Ca învelitoare se poate folosi aproape orice material, însă cele mai uzuale sunt şindrila bituminoasă şi tabla ondulată. Acestea se pot monta, întreţine şi înlocui cel mai uşor. La alegerea lor ţineţi cont şi de învelitoarea casei, dacă vreţi să armonizaţi cele două construcţii. Nu este exclusă nici ţigla ceramică, aceasta fiind foarte durabilă iar, în plus, potrivindu-se mai bine cu grădina.
Dacă montaţi o instalaţie electrică, asiguraţi-vă că este cu împământare şi că a fost confecţionată din cele mai bune materiale. Cablul electric trebuie neapărat introdus în interiorul unui tub ignifug (cel de tip copex este cel mai bun). O scânteie provocată de un eventual scurt-circuit este ultimul lucru acceptat într-o construcţie din lemn. Faceţi îmbinările între circuite doar în interiorul unei doze din plastic ignifug, bine fixate pe perete.
Eventualele corpuri de iluminat, mai ales cele montate la exterior, trebuie neapărat să aibă protecţie la umezeală. Pe ambalajul lor trebuie să fie menţionat în mod expres că sunt destinate folosirii la exterior.
Ecologie: premiu pentru Grupul Bosch
Franz Fehrenbach, preşedintele Consiliului de Administraţie al Robert Bosch GmbH, a fost numit „Managerul Greentech al anului 2011″ de către o prestigioasă revistă din Germania. Premiul este acordat antreprenorilor şi managerilor care se remarcă prin promovarea constantă a dezvoltării tehnologiilor ecologice şi ale căror companii dispun de un portofoliu inovator şi durabil de produse. În discursul său festiv, secretarul de stat şi parlamentarul Katherina Reiche a subliniat faptul că, în acest an, premiul a fost acordat unei personalităţi care a contribuit atât la orientarea strategică a companiei, prin desfăşurarea unor activităţi comerciale ecologice, cât şi la asumarea răspunderii faţă de societatea civilă.
Lafarge: România recunoscută drept campioană
Lafarge Ciment (România) a primit premiile pentru Cea mai bună contribuţie de Supply Chain Management, One Lafarge şi Cel mai bun transfer extern de experienţă din partea Grupului Lafarge, în cadrul Competiţiei Globale Cement Awards organizate de companie. Competiţia care se desfăşoară în fiecare an recompensează cele mai bune iniţiative din unităţile operaţionale din cadrul activităţii ciment. Proiectul Instrumente pentru îmbunătăţirea managementului lanţului de aprovizionare (Supply Chain Management) şi modernizarea terminalului Glina de ciment vrac a avut scopul de a îmbunătăţi procesele prin implementarea a 3 instrumente noi de management cu scopul de a oferi servicii imbunătăţite de logistică clienţilor Lafarge şi partenerilor de afaceri.
Bosch sprijină proiectul PRISPA
După sponsorizarea cu scule electrice, Divizia Scule electrice din cadrul companiei Robert Bosch S.R.L. a organizat primul training pentru studenţii care vor participa la concursul internaţional Solar Decathlon Europe prin proiectul PRISPA. Scopul competiţiei este să creeze şi să construiască un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă şi cu un design modern.