Wang Jisi, unul dintre cei mai influenţi experţi în politică externă din China, consilier al ministrului de Externe şi al Partidului Comunist, a scris o analiză a relaţiilor sino-americane din punctul de vedere al elitelor politice de la Beijing.
După cum relatează The New York Times, analiza lui Wang, publicată de Institutul Brookings din Washington în cooperare cu Institutul pentru Studii Internaţionale şi Strategice al Universităţii din Beijing (al cărui decan este Wang), oferă rara posibilitate de a vedea Statele Unite din perspectiva liderilor chinezi, la care Wang are acces aproape nelimitat. Conform cotidianului american, Wang nu a cerut aprobarea conducerii de la Beijing pentru publicarea analizei sale, considerată de New York Times drept „onestă”.
SUA – o putere în declin
Deşi China este de părere că o relaţie stabilă de cooperare cu Statele Unite este în interesul său, scrie Wang, totuşi Beijingul nu are pe deplin încredere în Washington; această suspiciune este bazată atât pe considerente istorice – din 1950 până la sfârşitul anilor ’60, SUA a fost considerată de China drept principalul său duşman -, cât şi pe politica şi atitudinea actuală a Statelor Unite faţă de Beijing. Elitele politice din China sunt de părere că Washingtonul încearcă să împiedice statul comunist să devină o mare putere mondială şi că administraţiile americane recente nu tratează Beijingul cu respectul cuvenit.
Totodată, Wang este de părere că Statele Unite sunt percepute în China drept o mare putere aflată în declin. „Problemele financiare, deficitul şi rata şomajului alarmante, redresarea economică lentă şi polarizarea politicilor interne” indică Beijingului că dominanţa americană se apropie de sfârşit, deşi liderii chinezi nu contestă încă statutul Statelor Unite de superputere globală. Dacă nu din punct de vedere militar, atunci cel puţin pe plan economic China crede că mai are nevoie de doar câţiva ani, nu câteva decenii, pentru a depăşi America. Conform lui Wang, liderii comunişti realizează însă că decăderea economică a Statelor Unite pune în pericol şi dezvoltarea Chinei, atât din perspectiva exporturilor către SUA, cât şi din cea a scăderii valorii obligaţiunilor trezoreriei americane aflate în posesia Beijingului.
Democraţia şi-a pierdut atracţia
Conform lui Wang, elitele politice de la Beijing consideră că sistemul politic al Chinei este o alternativă viabilă la democraţiile din Vest şi că acesta ar putea fi exportat cu succes în alte ţări. După ce introducerea democraţiei în unele state aflate în curs de dezvoltare a dus la „dezordine şi haos”, spune Wang, oferind drept exemplu „revoluţiile colorate” care au dus la dezbinarea unităţii naţionale, ţările respective ar putea profita de introducerea modelului chinez, cu o conducere politică atotputernică la vârf, aptă să rezolve eficient problemele sociale şi economice ale unei naţiuni.
Din această cauză, liderii chinezi consideră că Statele Unite se află „de partea greşită a istoriei”, scrie Wang; atât timp cât America era respectată pentru bogăţia şi puterea sa, şi sistemul politic al acesteia era credibil, însă astăzi, când China oferă un exemplu cel puţin la fel de atrăgător de succes economic, „vraja americană” şi-a pierdut din atracţia exercitată asupra altor naţiuni.
Conform lui Wang, majoritatea liderilor chinezi sunt convinşi că principala ţintă a politicii externe americane este păstrarea hegemoniei şi dominanţei şi că Washingtonul va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a-şi atinge scopul. De aceea, promovarea democraţiei şi a drepturilor omului nu reprezintă, în ochii Beijingului, altceva decât o parte din arsenalul uneltelor politice ale Statelor Unite; în China, „nimeni nu ar afirma public că americanii chiar cred în ceea ce spun despre drepturile omului”, spune expertul chinez. Şansele ca sistemul politic american să fie introdus fie şi numai parţial în China sunt, crede Wang, nule, iar o declaraţie a preşedintelui Comitetului Permanent al Congresului Popular Naţional, Wu Bangguo, sprijină afirmaţia sa. „Ne angajăm solemn să nu adoptăm un sistem pluripartit, să nu diversificăm crezul care ne ghidează, să nu separăm puterile executive, legislative şi judiciare, să nu introducem un sistem bicameral şi să nu privatizăm proprietăţile statului”, a spus Wu în mai 2011.
Neînţelegerea este reciprocă
Recenta redistribuire a forţelor armate americane în Asia – retragerea trupelor din Afganistan şi, simultan, staţionarea acestora în Australia şi, probabil, Filipine – este, pentru Beijing, o confirmare a suspiciunilor privitoare la presupusele intenţii belicoase ale Statelor Unite, notează Wang, iar încălzirea relaţiilor dintre SUA şi India este văzută, de asemenea, drept „o mişcare diplomatică neprietenoasă” la adresa Chinei. Concluzia expertului nu este din cale afară de optimistă: „Lipsa de încredere reciprocă se află în creştere, are potenţialul de a deveni foarte periculoasă şi nu este bine înţeleasă de nici una dintre cele două părţi”.
Problemele dintre cele două puteri nu sunt nerezolvabile, susţine Wang, însă atât timp cât liderii Chinei şi ai Statelor Unite nu le vor acorda maximă importanţă ele vor continua, cel mai probabil, să se acutizeze.