27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDaunele plătite de asigurători au crescut Şi în 2011

Daunele plătite de asigurători au crescut Şi în 2011

La nivelul întregii pieţe de asigurări RCA, rata daunei înregistrat în cursul anului 2011 a fost de 94%, în creştere faţă de anul 2010, când nivelul despăgubirilor plătite reprezenta 80% din totalul subscrierilor.

Deşi numărul dosarelor de daună plătite a scăzut cu 8%, de la 330.100 dosare în 2010 la 302.488 dosare anul trecut, valoarea despăgubirilor plătite s-a menţinut la 1,6 miliarde lei, dauna medie pe RCA crescând astfel cu 9%, de la 4.855 lei la 5.297 lei. În acelaşi timp, subscrierile pe segmentul RCA au scăzut cu 21% în 2011, la puţin sub 2 miliarde lei, atât ca urmare a micşorării numărului de contracte încheiate, cât şi în contextul reducerii tarifelor practicate de asigurători.

Astfel, la nivelul întregii pieţe, prima de asigurare medie anualizată înregistrată în anul 2011 a fost de 480 de lei, în scădere cu 26% faţă de anul 2010, când valoarea primei medii a fost de 646 lei. Numărul contractelor de asigurare încheiate a înregistrat o uşoară scădere faţă de anul trecut, respectiv de 2%, fiind subscrise în total 6.400.241 poliţe de asigurare, comparativ cu 6.554.509 în 2010, din care doar 34% au reprezentat contracte încheiate pe o perioadă de 12 luni.

Rezerve mai mari

Din totalul poliţelor de asigurare subscrise în această perioadă, 4,8 milioane, adică, 76% reprezintă poliţe încheiate pentru persoane fizice.

În ceea ce priveşte rezervele de daună, se constată faptul că la nivelul întregii pieţe RCA  acestea au înregistrat creşteri faţă de anul trecut, aproape toţi asigurătorii autorizaţi să practice RCA majorându-şi rezervele de daună. Aşadar, rezerva de daună avizată constituită la 31 decembrie 2011, în sumă de 1,5 miliarde lei, a fost cu 335 milioane lei mai mare faţă de sfârşitul anului 2010, în timp ce rezerva pentru daune neavizate (IBNR) a înregistrat un plus de 23%, la 702 milioane lei. Analizând cheltuielile înregistrate în legătură cu asigurarea RCA se constată un procent mediu la nivelul pieţei de 33%. Luând în calcul şi rata daunei şi cheltuielile înregistrate, rata combinată la nivelul întregii pieţe RCA pentru anul 2011 a fost de 127%, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistra 110%.

Plăţi mari pe vătămări corporale

În cazul poliţelor RCA se observă, în ultimii ani, o creştere a ponderii despăgubirilor acordate pentru daune morale, vătamări corporale şi deces în totalul despăgubirilor plătite. Cu toate acestea, numărul solicitărilor de plată pe cale amiabilă a unor astfel de despăgubiri a fost foarte redus, conform preşedintelui CSA, Constantin Buzoianu.

„Un argument puternic pentru această situaţie este insuficienta informare a persoanelor prejudiciate asupra drepturilor pe care le au în baza asigurării RCA,  mai ales că prevederile privind soluţionarea pe cale amiabilă a daunelor morale au fost introduse în legislaţie încă din 2005″, a explicat Constantin Buzoianu.

Din datele CSA a rezultat o scădere a numărului de dosare de daună avizate pe vătămări corporale şi deces cu 10%, însoţită de o creştere a despăgubirilor plătite cu 140%, precum şi o majorare a rezervelor de daună constituite cu 73%, se arată în buletinul informativ nr. 1 din 2012 al CSA. Valoarea daunei medii plătite pentru vătămări corporale a ajuns anul trecut la aproape 63.000 lei. În acelaşi timp, dauna medie per total piaţă RCA are valoarea de 5.297 lei anul trecut, în creştere cu 9% faţă de 4.855 lei în 2010.

În total, pentru aceste tipuri de daune au fost plătite despăgubiri de 266,35 mil. lei, reprezentând 16,62% din totalul despăgubirilor plătite pe segmentul RCA (1,6 mld. lei). Acesta a fost, de altfel, principalul factor care a dus la menţinerea la un nivel constant a despăgubirilor totale plătite pe RCA  de 1,6 mld. lei, atât în 2010, cât şi în 2011.

Analiza daunelor înregistrate pentru vătămări corporale şi deces a fost efectuată în baza raportărilor lunare transmise de către companiile de asigurări, cât şi cu ajutorul datelor solicitate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. 

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...
Ultima oră
Pe aceeași temă