Toate loviturile primite de PDL în mai puţin de o săptămână – plecarea lui Sorin Frunzăverde şi a zeci de primari, trecerea liderului PDL Olt la PSD, răzgândirea lui Cristian Popescu „Piedone” etc. – destabilizează partidul nu doar în plan intern, ci şi în coaliţie. Sunt puse astfel sub semnul întrebării funcţionarea coaliţiei în Parlament şi chiar susţinerea Guvernului Ungureanu.
Citeşte şi „Caporalul” Blaga, chemat să salveze PDL
Încă din ziua când prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a anunţat că părăseşte partidul şi se mută cu arme şi bagaje la PNL, urmând să candideze pe lista USL, s-a spus că acesta va fi urmat de majoritatea primarilor PDL din judeţ şi de parlamentarii de Caraş-Severin. Ulterior, Frunzăverde a precizat că ar fi vorba de 38 de primari, cifră pe care conducerea PDL s-a grăbit să o infirme.
Dincolo de primari, care au importanţă în teritoriu şi în perspectiva alegerilor locale, mai sensibilă este pentru democrat-liberali plecarea parlamentarilor de Caraş-Severin: senatorul Iosif Secăşan, deputaţii Liviu Rusu şi Gheorghe Hogea. Dacă la Camera Deputaţilor coaliţia la putere deţine încă o majoritate cât de cât confortabilă, la Senat echilibrul poate fi stricat de un singur om. Potrivit liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, Secăşan s-ar fi înscris deja în PNL, ceea ce înseamnă că puterea şi opoziţia s-ar afla la egalitate (66 la 66), iar balanţa poate fi înclinată în plen, în mod ironic pentru USL, tocmai de independentul Mircea Geoană. Iar situaţia s-ar putea înrăutăţi pentru coaliţie în condiţiile în care reprezentanţii USL spun că, în zilele următoare, sunt aşteptate şi alte treceri din barca puterii la opoziţie. „La prima şedinţă de plen urmează să-şi anunţe demisia din PDL mai mulţi deputaţi care se înscriu la USL”, a declarat Victor Ponta.
Citeşte şi Udrea declanşează prigoana intelectualilor în PDL
Un test pentru verificarea noilor membri de partid poate fi chiar cererea de revocare a Robertei Anastase, cerere pe care USL vrea să o depună în prima şedinţă a Camerei (probabil după Paşte). Chiar dacă, pe Regulament, opoziţia nu poate avea câştig de cauză (preşedintele poate fi schimbat din funcţie doar la solicitarea grupului care l-a propus, vezi cazul Mircea Geoană), un eventual vot ar oferi indicii cu privire la cine mai deţine majoritatea şi cu cât. Iar de aici şi până la a pune la încercare susţinerea de care se bucură în Parlament Cabinetul Ungureanu poate fi doar un pas.