A nu acorda timp relaxării pentru că eşti prea ocupat cu serviciul este ca şi cum nu te-ai putea opri niciodată să pui benzină pentru că eşti prea ocupat cu condusul.
Tehnicile de relaxare s-au dovedit a fi benefice nu numai pentru gestionarea stresului zilnic, ci au şi efecte la nivel fiziologic: scăderea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea imunităţii, ameliorarea percepţiei durerii şi chiar scăderea colesterolului. „Relaxarea este esenţială în zilele noastre, deoarece suntem supuşi unui ritm rapid al schimbărilor la care de multe ori trebuie să ne adaptăm din mers, iar viaţa are o doză crescută de imprevizibil. Aceasta se asociază adesea cu un grad crescut de încordare, anxietate, oboseală cronică cu care se confruntă oamenii din zilele noastre”, explică psihologul Patricia Cihodaru.
Ideal ar fi ca în fiecare zi să avem perioade de relaxare – fie activă prin activităţi plăcute, pe care le facem de drag, nu pentru că „trebuie”: grădinărit, plimbări, activităţi creative, fie pasivă prin somn sau tehnici de relaxare.
„A nu acorda timp relaxării pentru că suntem prea ocupaţi cu serviciul sau cu alte activităţi este ca şi cum am spune că nu avem timp să oprim să punem benzină pentru că suntem prea ocupaţi cu condusul”, spune psihologul.
În general, nu există sfaturi universale pentru relaxare: fiecare îşi poate alege tipul de activităţi care îi plac cel mai mult şi care i se potrivesc cel mai bine, conform înclinaţiilor, talentelor şi dorinţelor personale.
Pictura îmbunătăţeşte tonusul psihic
Activităţile creative de gen pictură, sculptură sau decoraţiuni erau folosite în trecut în Japonia pentru calmarea nervilor şi au fost preluate azi cu succes de occidentali pentru îmbunătăţirea tonusului psihic. Ele relaxează şi conferă un sentiment de bine interior prin abaterea atenţiei de la problemele cotidiene şi orientarea ei spre ceva plăcut, în care persoana simte că îşi investeşte calităţile personale, prin fixarea minţii în momentul prezent şi prin sentimentul de a crea ceva frumos.
Yoga ajută la găsirea echilibrului interior
Sistemul oriental Yoga a pus bazele unei game bogate şi variate de tehnici de relaxare şi exerciţii de control al respiraţiei care contribuie la atingerea unei stări bune psihosomatice şi a unui echilibru interior. Practicanţii yoga spun că mintea nu se poate concentra bine atunci când trupul este tensionat. Ca urmare, relaxarea constituie o componentă importantă a antrenamentului lor – şi este vorba de o relaxare completă, cu remarcabile efecte de liniştire de care beneficiază toate nivelurile fiinţei omului: corporal, emoţional şi mental.
Dansul generează armonie între corp şi minte
Terapia prin dans oferă posibilitatea de expresie a întregului potenţial fizic şi psihologic. Dansul generează armonie între corp-minte-emoţii şi aduce o stare de unificare a acestora. Prin mişcare îţi poţi creşte abilitatea de a-ţi exprima sentimentele şi ideile şi poţi să stabileşti mai uşor relaţii interpersonale. În plus, dansul energizează întregul corp şi deblochează tensiunile acumulate în muşchi prin posturi greşite sau chiar tensiunile nervoase.
Muzica influenţează hormonii fericirii
Muzica este un bun facilitator al relaxării, dar, desigur, nu orice tip de muzică duce la relaxare. Muzica clasică şi cea ambientală sunt deja recunoscute pentru efectele lor liniştitoare asupra psihicului şi trupului. Concret, sunetele melodioase provoacă o senzaţie de bine, de relaxare şi linişte interioară, care se traduce anatomic prin dilatarea vaselor sanguine pentru a permite o mai bună circulaţie a sângelui. Muzica are un impact fiziologic intens şi la nivelul activităţii creierului, afectând direct modul în care sunt eliberaţi aşa-zişii hormoni ai fericirii – „endorfinele”, responsabile de inducerea unor stări emoţionale pozitive sau negative.
Psihologul Radu-Nicolae Cocea spune că orice tehnică de relaxare este eficientă atâta timp cât îndeplineşte trei condiţii:
1. Conştientizarea scopului activităţii de relaxare este foarte importantă deoarece o mare parte din stresul cotidian provine din faptul că nu conştientizăm propriile gânduri şi interpretări ale evenimentelor din viaţa noastră;
2. Atenţia pe care o acordăm activităţii de relaxare pe care o alegem trebuie să fie totală. Fie că e vorba de dans, de pictură, de meditaţie, de ascultarea muzicii, de alergare, e nevoie ca toată atenţia să fie concentrată pe ceea ce facem şi să nu „rulăm” în fundal gânduri despre evenimente stresante;
3. Importantă este şi alegerea locului şi perioadei din zi pentru relaxare. A sta în faţa televizorului sau a dormi mai mult nu sunt tehnici eficiente de eliminare a stresului şi a tensiunilor.
Pentru efecte stabile, pe lângă relaxare, este nevoie de o educaţie asupra procesului gândirii şi asupra felului cum gândurile ne influenţează viaţa. Acest tip de educaţie poate fi obţinut din diverse materiale scrise sau prin intermediul psihologilor.