Cele mai importante lucrări de primăvară pot fi făcute doar cu cele mai bune unelte. De aceea este bine să ştiţi atât ce este de făcut în fiecare perioadă, cât şi noutăţile privind uneltele care vă vor uşura munca.
Din ce în ce gazonul din grădină sau din faţa casei este mai apreciat de proprietari. Printre lucrările importante care trebuie efectuate acum asupra gazonului se numără aerarea, repararea (dacă sunt descoperite găuri) precum şi fertilizarea.
Iată şi un sfat deosebit de util pentru fertilizarea gazonului
În general se fertilizează pe gazonul uscat. După fertilizare udaţi bine gazonul, apoi evitaţi să călcaţi pe el până la următoarea tăiere! Dacă vă doriţi un nou gazon, perioada următoare poate fi cel mai bun moment pentru însămânţare. Imediat ce temperatura solului depăşeşte 10°C, puteţi împrăştia seminţele pe solul pregătit. Dar nu cu mâna, căci aşa nu veţi fi siguri că aţi respectat densitatea corectă. Singurul fel în care puteţi fi siguri că însămânţaţi corect este să folosiţi dispozitivul de împrăştiere (foto 1) care asigură o dozare precisă. Este de remarcat că un astfel de dispozitiv poate fi folosit atât la împrăştierea seminţelor, cât şi a fertilizatorului, varului, nisipului etc.
Plantarea şi îngrijirea răsadurilor
Este momentul să ne ocupăm de asemenea de pregătirea rigolelor. Pentru arat se poate folosi un motocultor cu plug dreapta (foto 2), care face brazde egale, iar vârful ascuţit sfărâmă uşor solul. Dacă observaţi că rămân bulgări după săpare, atunci puteţi folosi un afânător stelat pentru sol (foto 3) pentru plante frumoase şi sănătoase (înainte de plantare sau după însămânţare) un fertilizator universal de grădină (foto debut). O dată ce solul a fost arat, mărunţit şi fertilizat, se poate trece la plantarea răsadurilor. Pentru această operaţiune este recomandat un plantator conic (foto 4). O dată ce aţi plantat răsadurile, nu înseamnă că nu mai aveţi de treabă cu pământul. Dimpotrivă, trebuie să-l aeraţi permanent. Puteţi să faceţi acest lucru cu un cultivator (foto 5), ideal pentru pământ pietros şi plante dese şi care nu rupe rădăcinile plantelor.
Grădina din balcon
Grădina din balcon sau de pe terasă are şi ea nevoie de o îngrijire de primăvară. În primul rând, în această perioadă florile se plantează sau transplantează. Se recomandă să faceţi acest lucru cu o săpăligă pentru flori (foto 6), iar când este cazul folosiţi şi o furcă de flori (foto 7).
Nu uitaţi că între martie şi octombrie, plantele de interior se fertilizează o dată pe săptămână, iar cele de exterior, chiar şi de două ori.
Uneltele specificate şi fotografiile, în România prin intermediul firmei BRONTO
S.C. BRONTO COMPROD S.R.L.
Cluj-Napoca, str. Corneliu Coposu nr. 35-37, jud. Cluj, România,
tel: 0264-406790; e-mail: office@bronto.ro, web: www.bronto.ro