5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialPremierul ungar Viktor Orban șochează cu un nou discurs extremist: Omogenitatea etnică...

Premierul ungar Viktor Orban șochează cu un nou discurs extremist: Omogenitatea etnică este cheia succesului economic. Migrația reprezintă „otrava” Europei

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat că „omogenitatea etnică” reprezintă cheia succesului economic. Totodată, el a reiterat poziția Guvernului față de imigrație, motivând că „prea mult amestec cauzează probleme”, într-o conferință la Camera de Comerț și Industrie, scrie Huffington Post.

În același discurs, Orban a afirmat că îmbunătățirea competitivității nu este singura cale de a asigura creșterea economică și de a „spori valorile patriei”.

„Cum poate fi realizat acest lucru? O primă soluție ar fi menținerea omogenității etnice. Acum, oamenii pot face astfel de declarații, dar în urmă cu câțiva ani, cine ar fi lansat astfel de afirmații ar fi fost sancționați. Însă așa cum viața a dovedit, prea mult amestec poate cauza probleme”, a declarat el, conform Euractiv.

Asemeni multor națiuni europene, populația Ungariei reprezintă un amestec de grupuri etnice, însă premierul Orban consideră că diversitatea etnică trebuie „înglobată într-o singură civilizație”.În acest context, premierul a apreciat că Executivul Ungariei „nu poate risca să schimbe natura fundamentală etnică a țării. Asta nu ar adăuga valoare țării, ci ar duce la un declin, ar arunca-o în haos”. Astfel, Viktor Orban a susținut că este importantă existența unei diversități culturale „limitate”, pentru că „nu se dorește existența unor societăți paralele”. Orban și-a exprimat îngrijorarea că incapacitatea societăților de a integra migranți ar puea duce la creșterea nivelului de criminalitate și terorism, potrivit Euractiv.


Mândru că e român, Meleșcanu a fost la Budapesta cu Tăriceanu, unde au stat de vorbă cu ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, cel care le-a interzis diplomaților maghiari să participe, anul trecut, de 1 Decembrie la recepțiile organizate de autoritățile române. Nu doar că s-au întâlnit, dar s-au simțit și foarte bine împreună. „Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 Decembrie, deci este de înţeles ca diplomaţii lor să nu participe la recepţiile organizate de autorităţile române în această zi“, declara  Szijjarto, într-o conferinţă de presă la Budapesta în decembrie anul trecut. „Este vorba de un pas foarte important pe care l-am făcut astăzi, dar nu e ultimul pas, este primul pas într-un proces în care dorim să facem ca relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model nu numai pentru noi, ci şi pentru alte ţări din zonă“, declara, luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, proaspăt întors din excursia făcută în Ungaria împreună cu ginerele său, Peter Imre.

Totodată, premierul Ugariei și-a motivat poziția subliniind că dorește să evite apariția unei situații în care munca necalificată ar reveni cetățenilor străini. „Noi trebuie să facem orice muncă e necesară pentru a asigura funcționarea țării, fie că e vorba despre curățare de toalete sau despre inginerie nucleară”, a mai spus el.

Huffington Post notează că, deși Orban apelează frecvent la o retorică naționalistă și antiimigrație, afirmațiile din această săptămână sunt cele mai dure pe care premierul ungar le-a făcut până în prezent. De exemplu, în trecut el a calificat migrația drept „otravă” pentru Ungaria și a vorbit despre „menținerea unei Europe creștine”.

Retorica lui Viktor Orban și apropierea de Rusia

La jumătatea lunii februarie, Ungaria a început construcția unui al doilea zid de sârmă ghimpată, pentru a preveni accesul imigranților în țară, la granița cu Serbia. Astfel, Huffington Post notează că, în ultimii ani, Viktor Orban a devenit un adversar al politicilor Uniunii Europene, după ce a refuzat să primească solicitanți de azil și  datorită apropierii de Rusia.

De exemplu, premierul Ungariei a criticat Europa pentru că a impus sancțiuni împotriva Rusiei. Mai mult de atât, în luna februarie, șeful Guvernului ungar s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, cu care a discutat despre comerț și piața de energie. O săptămână mai târziu, Viktor Orban a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a criticat presa, „globaliștii” și birocrația Uniunii Europene. În plus, liderul ungar a susținut că ieșirea Marii Britanii din UE și victoria lui Donld Trump în alegerile prezidențiale demonstrează că lumea nu dorește o societate globală deschisă. 

Totodată, Huffington Post mai notează și că Orban ar încerca să stabilească o întâlnire și cu președintele american Donald Trump: „Cei doi au multe în comun, în special atunci când vine vorba despre exprimarea unor atitudini anti-elitiste și promovarea ideii de populism, împotriva establishmentului”.

În discursurile sale, Viktor Orban subliniază că organizațiile internaționale sunt în declin, astfel că forțele naționalismului încep să „se întoarcă în mâinile cetățenilor”.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă