3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât trebuie să investească canadienii la Cupru Min SA

Cât trebuie să investească canadienii la Cupru Min SA

„Procesarea minereului de cupru exploatat din perimetrul minier Roşia Poieni nu s-a realizat niciodată la capacitatea maximă. Pe vremea lui Ceauşescu, când exista vreo vizită oficială, se porneau demonstrativ toate cele patru linii tehnologice de procesare. Se lucra însă fără eficienţă”, a declarat şeful compartimentului desfacere şi liderul de sindicat de la Cupru Min SA, Lucian Ţăran.

În prezent, la Cupru Min, activitatea de procesare a minereului de cupru se realizează doar cu o singură linie tehnologică, dintr-un total de patru. Deşi s-a lucrat practic la un sfert din capacitate, anul trecut s-a realizat cea mai mare producţie din istoria companiei (32.000 tone de concentrat de cupru, din care 20% cupru, dar şi cantităţi mici de aur şi argint).

Conjunctură internaţională favorabilă

Însă, după mai bine de 20 de ani de pierderi continue, de subvenţii acordate de stat şi datorii de zeci de milioane de euro rostogolite de la an la an, redresarea companiei din ultima perioadă a fost pusă de specialiştii ministerului Economiei pe seama conjuncturii internaţionale, a creşterii preţului la cupru.

Privatizarea Cupru Min SA a fost aprobată de Guvern încă din 2006. În 2007, s-a încheiat un contract de colaborare între Cupru Min SA şi Consortiul format din Energo Mineral SA, Cuprom SA si Ipronef SA, pentru restructurare si atragere de investitii.

Contractul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de zece ani cu posibilitatea prelungii până la 20 de ani. Contractul de cooperare a eşuat însă după nici doi ani, datoriile continuând să se tot adune. În 2008, AVAS a scos la vânzare, tot fără niciun rezultat pachetul de acţiuni la Cupru Min Abrud.
În urma negocierilor cu FMI, termenul pentru vânzarea Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.

Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.
Roman Copper, o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, a fost declarată luni, câştigătoare a licitaţiei pentru preluarea integrală a capitalului Cupru Min, deţinută de stat.

Concentratul de cupru, exclusiv pentru export

Dacă la începutul anilor 20, în România existau peste 20 de exploatări miniere pentru extragerea cuprului, în prezent, doar la Cupru Min SA se mai desfăşoară activităţi de producţie, restul fiind închise rând pe rând pentru ineficienţă. De asemenea, nici din industria de metalurgie a cuprului nu a mai rămas nimic. Concentratul de curpru obţinut ia drumul exportului în totalitate.

Firma Roman Copper, nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească, a declarat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Florin Vlădan.
Pentru a putea funcţiona la capacitatea proiectată, dar şi pentru investiţiile de mediu necesare, Cupru Min are nevoie de investiţii de 80 milioane de euro.

„Acum se face o ecologizare grosieră şi e nevoie de o instalaţie pentru apele uzate, de un epurator. În plus, trebuie puse în funcţiune toate cele patru linii tehnologice de procesare. Pentru activitatea primară, de extracţie vor trebui achiziţionate utilaze mari, camioane de 90 de tone, încărcatoare frontale, etc. Investiţia totală necesară nu ar depăşi acum 80 de milioane de euro”, a precizat Lucian Ţăranu, de la Cupru Min.

 

Licitaţia

Preţul de pornire

Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min  la preţul de 200,8 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, a anunţat Ministerul Economiei.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris şi alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere

 

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Nicușor Dan dezvăluie în ce situație ar vota cu Marcel Ciolacu

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a fost invitat la o ediţie specială a dezbaterilor politice, la Antena 1. Nicuşor Dan a fost întrebat cu cine a...

FIFA menține sancțiunile! Rusia exclusă de la tragerea la sorți pentru Mondialul din 2026

Naționala Rusiei nu va participa la preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026, după ce FIFA a decis să prelungească interdicția aplicată în urma invaziei...
Ultima oră
Pe aceeași temă